- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Neobično otkriće u svemiru: Misteriozni objekti veličine Jupitera lebde u paru

© AP Photo / NASA, ESA, CSA, and STScIPrve fotografije svemira sa teleskopa Džejms Veb
Prve fotografije svemira sa teleskopa Džejms Veb - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
Pratite nas
Teleskop Veb je otkrio kosmičke objekte veličine Jupitera koji slobodno lebde svemirom i nisu povezani ni sa jednom zvezdom.
Ono što je u ovom otkriću posebno interesantno za naučnike je utisak da se ti objekti kreću u paru i sada astronomi pokušavaju da otkriju zašto je to tako, preneo je Bi-Bi-Si.
Tokom istraživanja Orion Nebule (magline) teleskop je otkrio oko 20 ovakvih parova koji su potom nazvani Jupiter mas bajnari obdžekts, skraćeno JuMBOs (ogromni).
Jedno od mogućih objašnjenja je da su ovi objekti nastali u svemirskom regionu Orion Nebula gde je gustina materije bila nedovoljna da se potpuno formiraju kao zvezde.
Druga mogućnost je da su nastali u blizini zvezda i da su u međuvremenu izbačeni u međuzvezdani prostor kroz različite interakcije i ova hipoteza za sada ima najviše pobornika, rekao je profesor Mark Mekorin, savetnik Evropske svemirske agencije.
"Fizika gasa sugeriše da ne bi trebalo da postoji mogućnost samostalnog formiranja objekata mase Jupitera, ali znamo da pojedinačne planete mogu biti izbačene iz zvezdanih sistema. Međutim, postavlja se pitanje kako je moguće da planete budu izbačene u paru? Trenutno nemamo odgovor na to pitanje", rekao je Mekorin za britanski javni servis.
Jupiterov mesec Evropa - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Veliko otkriće: Element ključan za život pronađen na Jupiterovom mesecu Evropa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala