- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Veliko otkriće: Element ključan za život pronađen na Jupiterovom mesecu Evropa

© Wikipedia / NASA / Jet Propulsion Lab-Caltech / SETI Institute/Public domainJupiterov mesec Evropa
Jupiterov mesec Evropa - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
Pratite nas
Svemirski teleskop „Džejms Veb“ pronašao je dokaz o prisutnosti ključnog elementa za razvoj života na Jupiterovom mesecu Evropi, - ugljen-dioksida u okeanu ispod ledene površine tog satelita.
Podzemni okean Evrope najverovatnije sadrži značajne količine ugljen-dioksida, ključnog elementa za život, utvrdile su dve grupe naučnika analizirajući podatke sa teleskopa „Džejms Veb“.
Obe naučne studije koje to pokazuju objavljene su u časopisu Sajens, a jednu grupu naučnika predvodio je Džeronimo Vilanova iz NASA Centra za svemirske letove „Godard“, dok je na čelu druge bila Samanta Trambo sa Univerziteta Kornel, objavila je NASA.
Prema nalazima naučnika, čini se da ugljen dioksid migrira prema ledenoj površini Evrope, a najveće koncentracije pronađene su u području poznatom kao Tara regio. To područje karakteriše haotičan teren, obeležen jamama, grebenima, pukotinama i kupolama, a veruje se da je nastao zbog interakcija s podzemnim okeanom tokom miliona godina.
Najjači signal dolazi iz haotičnog terena, koji je geološki svežiji od ostalih područja Evrope, što znači da je vrlo verovatno da je ovaj materijal nov i da mora doći iz unutrašnjosti, pojašnjava Vilanova
Povišeni nivoi ugljen dioksida u drugim delovima haotičnog terena ne odgovaraju onome što bi se očekivalo da je stigao iz spoljnih izvora poput kometa.
Nova otkrića obećavaju potencijalnu nastanjivost podzemnog okeana Evrope. Ugljenik je osnovni element za sve poznate oblike života, a služi kao gradivni blok za složene organske molekule. Trambo naglašava važnost razumevanja kako je ugljenik stigao na Evropu, njegove količine i oblika.
Ugljenik je biološki ključan element, pa je važno otkriti kako je dospeo na Evropu, koliko ga ima i u kojem je obliku tamo, kaže Trambo.
Iako je „Džejms Veb“ do sada sproveo samo jedno ispitivanje Evrope, postoje planovi za tri dodatna posmatranja. Očekuje se da će ta kasnija proučavanja pružiti sveobuhvatnije razumevanje površinskog sastava Evrope i potencijala za uslove koji omogućavaju život unutar okeana Jupiterova meseca, piše „Nju sajantist“
Tamna mrlja na planeti Neptun - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Misteriozne tamne mrlje na Neptunu prvi put uočene sa Zemlje /video, foto/
Poverhnostь Эncelada  - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta je otkrio teleskop „Džejms Veb“: U Sunčevom sistemu života može biti i van Zemlje? /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala