- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Obelodanjen tajni dokument o ciljevima SAD u Ukrajini

© AP Photo / J. David AkeAmeričke zastave ispred zgrade Kongresa na Kapitolu
Američke zastave ispred zgrade Kongresa na Kapitolu - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
Pratite nas
Prema poverljivim materijalima, ciljevi Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajini variraju od implementiranja protokola i standarda NATO do privatizacije banaka, objavilo je izdanje „Politiko", pozivajući se na dokument.
„Poverljiva verzija dokumenta ‘Opšta strategija zemlje’ je tri puta obimnija (nego verzija, koju je objavio Stejt department, koja je zvanično dostupna) i sadrži mnogo više detalja o ciljevima SAD u Ukrajini, od privatizacije njenih banaka, pomoći školama u učenju engleskog jezika do toga da ukrajinska vojska preuzme protokole Alijanse", ističe se u članku.
U materijalu se navodi da format i sadržaj ukrajinskih vojnih dokumenata treba da „odražavaju terminologiju NATO".
Pored toga, „Politiko" naglašava da iz dokumenta proizlazi da SAD pomažu Ukrajini da stvori mogućnosti za procesuiranje navodnih ratnih zločina u okviru ukrajinskog pravnog sistema.
Vašington bi želeo da u Ukrajini bude izabrano više od dve hiljade novih sudija i da se reši više od devet hiljada zaostalih nerazmotrenih slučajeva o protizakonitih sudskih radnji.
Ranije je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da će Ukrajina biti pozvana u Alijansu nakon jednoglasne odluke svih članica i uz ispunjenje svih uslova. Istovremeno, nije precizirao nikakve rokove tog mogućeg pozivanja, ali je istakao da procedura pridruženja ne predviđa vremenski okvir.
U nastavku pogledajte najnovije izdanje emisije Moj pogled na Rusiju:
Republikanski predsednički kandidat, guverner Floride Ron Desantis - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
SVET
Američki predsednički kandidat protiv stupanja Ukrajine u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala