- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki predsednički kandidat protiv stupanja Ukrajine u NATO

© AP Photo / Bryon HoulgraveRepublikanski predsednički kandidat, guverner Floride Ron Desantis
Republikanski predsednički kandidat, guverner Floride Ron Desantis - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
Pratite nas
Američki predsednički kandidat i guverner Floride Ron Desantis usprotivio se ulasku Ukrajine u NATO, rekavši da članstvo Kijeva u bloku nije u interesu Vašingtona.
„Ne mislim da je članstvo (Ukrajine) u NATO-u u našem interesu... To bi nam samo dodalo još obaveza. Ako dobijemo više obaveza, kakve koristi ćemo dobiti zauzvrat?“, rekao je Desantis u podkastu radio-voditelja Glena Beka.
On je dodao da Sjedinjene Američke Države ne bi trebalo da daju Ukrajini odrešene ruke, osim ako Kijev ne iskoristi mogućnost da okonča sukob.
Krajem septembra 2022. godine, Zelenski je objavio da je Ukrajina podnela zahtev za ulazak u NATO po ubrzanoj proceduri. Na samitu u Litvaniji ove godine, zemlje bloka odobrile su višegodišnji paket podrške Ukrajini, koji se sastoji od tri tačke: plan pomoći za postizanje kompatibilnosti ukrajinskih oružanih snaga sa standardima NATO-a, stvaranje Saveta Ukrajina-NATO i potvrda prava Kijeva da pristupi Alijansi bez prethodnog sprovođenja akcionog plana za postizanje članstva. Istovremeno, nije naveden vremenski okvir za ulazak Ukrajine u blok, na čemu je Kijev insistirao, niti su navedeni uslovi koji se moraju ispuniti da bi se dobio zvaničan poziv.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala