- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Hrvatska dobila prvi borbeni avion „Rafal“ /video, foto/

© AP Photo / French ArmyFrancuski borbeni avioni Rafal idu prema Siriji
Francuski borbeni avioni Rafal idu prema Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
Pratite nas
Hrvatska je danas pravno postala vlasnik prvog, od ukupno 12 višenamenskih borbenih aviona „Rafal“, koje je kupila od Francuske.
Primopredaja prvog aviona biće obavljena danas u vazduhoplovnoj bazi Mon de Marsan u Francuskoj, objavilo je hrvatsko ministarstvo odbrane.
Novi hrvatski „Rafal“ obojen je u boje hrvatskog vazduhoplovstva, sa šahovnicom na repu i oznakom pripadnosti eskadrili borbenih aviona na prednjem delu, te službenim brojem 170, vidi se na snimcima koje je objavilo hrvatsko ministarstvo odbrane.
„Sama implementacija projekta višenamenskog borbenog aviona ulazi u svoju finalnu fazu. Danas ćemo imati istorijski dan koji obeležava pre svega, mandat Vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem kad je reč o resoru odbrane – to je pravno preuzimanje prvog „Rafala“, koji će u Hrvatsku zajedno sa ostalih pet biti početkom drugog kvartala naredne godine", najavio je hrvatski ministar odbrane Mario Banožić.
On je rekao da je to dan kada Hrvatska postaje vlasnik prvog „Rafala“, kao i da je ponosan što hrvatski piloti već lete u „Rafalima“ u Francuskoj i uspešno svladavaju znanja i veštine, saopšteno je iz hrvatskog ministarstva odbrane.
Ceo projekat će se, kaže Banožić, odvijati planiranom dinamikom, izgradnja potrebne infrastrukture se razvija u skladu sa planovima, a paralelno s tim ide i obuka pilota i tehničara u saradnji s francuskim partnerima u projektu.
Hrvatski mediji navode da su u kasarni „Pukovnik Marko Živković“ na aerodromu Pleso u toku opsežni građevinski radovi kako bi sve bilo spremno za prihvatanje prvih šest borbenih aviona „Rafal“ u drugom kvartalu naredne godine.
Grade se zgrada eskadrile, zgrada simulatora i tri hangara - za održavanje aviona, za održavanje motora i za parking. Deo radova trebalo bi da bude gotov do kraja ove godine, a celi kompleks do prve polovine naredne godine.
Francuski lovci Rafal sleću na nosač aviona Šarl de Gol - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
REGION
Hrvatski piloti poleteli na „rafalima“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala