- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatski piloti poleteli na „rafalima“

© AFP 2023 / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Francuski lovci "Rafal" sleću na nosač aviona "Šarl de Gol"
Francuski lovci Rafal sleću na nosač aviona Šarl de Gol - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
Pratite nas
U skladu s potpisanim ugovorima o nabavci višenamenskog borbenog aviona „Rafale“ i Programom realizacije uvođenja ovog aviona u operativnu upotrebu u Oružane snage Republike Hrvatske, piloti Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva izveli su prve samostalne letove na avionima „Rafal“ u Francuskoj Republici.
Ministar obrane Mario Banožić tom prilikom čestitao je pilotima HRZ-a na njihovom prvom, a ujedno i istorijskom samostalnom letu na avionima „Rafale“ te poručio kako su svojim letovima označili početak jedne nove ere u Oružanim snagama Republike Hrvatske, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane Hrvatske.
„Ovim letovima smo potvrdili kako Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo ima pilote svetske klase od kojih saveznici i partneri mogu puno da nauče. Hrvatski piloti ponovo su impresionirali svojim znanjima i veštinama i u kratkom vremenu uspešno zamenili avione MiG-21 s modernim i moćnim Rafalima”, rekao je ministar Banožić.
Ministarstvo je podsetilo da je prva grupa vazduhoplovno-tehničkog osoblja za održavanje aviona „Rafale“ već upućena na obuku u vazduhoplovnu bazu Francuskog ratnog vazduhoplovstva u Mont-de-Marsanu.
Obuka traje 18 meseci, a sprovodi se u Francuskom ratnom vazduhoplovstvu i fabrikama proizvođača aviona, opreme i naoružanja.
Postupno će se na obuku u Francusko ratno vazduhoplovstvo i fabrike proizvođača aviona, opreme i naoružanja, uputiti oko 90 pripadnika različitih specijalnosti kako bi se stvorili uslovi za operativnu upotrebu aviona „Rafale“.
REGION
Pretnje hrvatskom premijeru i ministrima: Otkriveni detalji, oglasila se policija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala