- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Mađarska spremna da preuzme projekte u Srpskoj koje je Nemačka otkazala

© Foto : predsedjnikrs.net/B.ZdrinjaMilorad Dodik i Viktor Orban
Milorad Dodik i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je premijer Mađarske Viktor Orban izrazio spremnost da Mađarska preuzme projekte u Srpskoj koje je Nemačka otkazala.
„Orban je izrazio spremnost da Mađarska supstituiše projekte koje su Nemci otkazali jer nisu želeli da regulišu ugovore“, rekao je Dodik.
Dodik je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom sa Orbanom, navodeći da je razgovarano o stvarima koje su ranije definisali, ali i nekim novim idejama, prenosi RTRS.

„Naša saradnja se razvija na najbolji način. Pokušavamo da prepoznamo i realizujemo projekte koje smo ranije zacrtali u oblasti energetike, kao što su vetroparkovi, a veoma uspešno se odvija i projekat podrške Mađarske poljoprivrednim proizvođačima u Srpskoj“, istakao je predsednik Srpske.

Dodik je rekao da je razgovarano i o saradnji i podršci mađarske Vlade srpskoj zajednici i SPC.
„Razgovarali smo i o tome kako bismo mogli i trebalo da vodimo politike koje će integrisati naše privrede što više, kao i o mogućnosti da se na eksperimentalnom nivou u desetak škola i fakulteta u sledećoj školskoj godini uključe mađarski profesori i da sagledamo interes dece za učenje mađarskog jezika“, rekao je Dodik.
Sastanku Dodika i Orbana prisustvovali su i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala