Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Do zuba naoružani, redom razbijali: Kako se odigrao nasilni upad u KBC Kosovska Mitrovica

© Tanjug / STRUpad kosovske policije u Kliničko bolnički centar u Severnoj Mitrovici
Upad kosovske policije u Kliničko bolnički centar u Severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
Pratite nas
Ni četiri dana od upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici gde je izvršena premetačina i pretres nekih od pomoćnih zgrada, nikome nije jasno šta su policajci tražili u krugu bolnice. Jedino je jasno da nakon ove akcije koja je trajala više sati nije pronađeno ništa.
Direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek u izjavi za Sputnjik kaže da još nema informacija šta je traženo u krugu bolnice i zbog čega su do zuba naoružani pripadnici specijalne jedinice prepadali i uznemiravali pacijente i zaposlene.
„U ranim jutarnjim satima upali su sa petnaestak džipova, bez ikakvog obaveštavanja bilo koga iz uprave, bez ikakvih detalja, samo su se pojavili naoružani policajci koji su počeli svoju akciju. Počelo je razbijanje vrata na kotlarnici i u vešernici. Pacijenti i zaposleni su ostali zatečeni, nisu znali šta se dešava, koji je povod. Lekari i sestre su se trudili da smire pacijente, ali kako smiriti ljude koji sa prozora i bolesničkih soba gledaju kako su u dvorištu ljudi sa dugim cevima“, ispričao nam je Elek.

Redom su razbijali

Razbijena vrata, polomljena stakla i ispreturane stvari u vešernici bio je prizor koji su radnici zatekli po povlačenju specijalaca, niko ništa nije rekao ni zaposlenima ni upravi, ni šta su tražili ni zbog čega su upali u krug bolnice.

„Iako smo insistirali da nam kažu šta se događa, pripadnici policije su pričali na albanskom i upućivali nas na njihovog komandira koji nam je jedino rekao da imaju nalog, ali ne i šta traže. Čak smo i rekli da ćemo otvoriti svaku prostoriju da ne bi nastavili sa nasilnim obijanjem i nanošenjem štete, ali sve su odbili i nastavili sa razbijanjem“, prenosi nam Elek dešavanja od 29. septembra.

© Foto : Sputnjiku ustupila Kancelarija za Kosovo i MetohijuUpad takozvane kosovske policije u KBC Severna Mitrovica
Upad takozvane kosovske policije u KBC Severna Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
Upad takozvane kosovske policije u KBC Severna Mitrovica
I danas kaže da ne razume ponašanje pripadnika međunarodnih misija koje su bile gotovo neprimetne tog dana.
„Pripadnici Euleksa bili su u svojim džipovima na stotinak metara od mesta gde se sve dešavalo i ni na koji način nisu učestvovali niti su videli šta se dešava. Tek oko 7:15 su se specijalci povukli kada su na izlazu portiru dostavili kratak izveštaj na albanskom, on je posle potpisivanja zatražio pomoć jer je bio uplašen svime što se dešavalo“, kaže Elek.

Situacija i dalje napeta

Elek takođe naglašava da je situacija u bolnici i dalje napeta i da niko ne obraća pažnju na njihove apele i potrebe da se obezbedi ono što je neophodno za lečenje pacijenata.
„Niko nas nije čuo, mi smo pri kraju sa svim zalihama jer je odlukom vlasti u Prištini nemoguće dopremiti materijal koji je neophodan za lečenje pacijenata. Sve zalihe su pri samom kraju, nema lekova, nema kiseonika, nema sanitetskog materijala koji je naophodan za pružanje pomoći našim pacijentima. Ima mnogo ležećih pacijenata kojima su lekovi svakodnevno neophodni. Preti nam humanitarna katastrofa i to smo već mnogo puta rekli. To svi znaju, ali niko od predstavnika međunarodne zajednice ništa nije učinio da se o omgući dolazak lekova iz centralne Srbije“, zaključio je Elek i napominje da je u martu 2021. stigla poslednja isporuka lekova za KBC u Kosovskoj Mitrovici.
U vezi sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji pogledajte Sputnjikovu emisiju „Od četvrtka do četvrtka“:
Tzv. kosovska policija - specijalci - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
SRBIJA
Završena akcija Kurtijevih specijalaca na severu KiM: Brutalan upad u bolnicu, pretresi pet lokacija
Miloš Vučević i general Milan Mojsilović - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
SRBIJA
Vučević: Ukoliko dobije naredbu da uđe na KiM, vojska će izvršiti taj zadatak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala