Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučević: Ukoliko dobije naredbu da uđe na KiM, vojska će izvršiti taj zadatak

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆMiloš Vučević i general Milan Mojsilović
Miloš Vučević i general Milan Mojsilović - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
Pratite nas
Ukoliko Vojska Srbije dobije naredbu od vrhovnog komandanta da njene jedinice uđu na teritoriju KIM kao deo Srbije, vojska će izvršiti zadatak efikasno i uspešno, ali bi to najavili prethodno komandi Kfora, rekao je danas ministar odbrane Miloš Vučević.
Međutim, on napominje da će Republika Srbija učiniti sve da do toga ne dođe i da sačuva mir, podsećajući da Vojska Srbije nikada nije pogazila Rezoluciju 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova.
Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević podsetio je na konferenciji za novinare da je Srbija ne samo prethodnih meseci i godina, a naročito od dolaska Kurtija na čelo administracije u Prištini upozorila međunarodnu javnost na pritisak i šikaniranje i fizički progon srpskog naroda na KiM.
Bavićemo se samo činjenicama, rekao je ministar Vučević.
Saradnja Ministarstva odbrane sa Kforom je dobra i kontinuirana, teče u skladu sa Rezolucijom 1244 i u skladu sa sporazumom iz Kumanova, svakodnevna je i traje godinama, rekao je Vučević.
Srbija smatra da je važno da Kfor ima što značajniju ulogu na KiM, posebno u sredinama gde živi srpski živalj, rekao je Vučević..
VS smatra da je korisno obezbediti veće prisustvo jedinica Kfora na KiM pre svega u sredinama gde Srbi žive i to bi popravilo bezbednost našeg naroda na KiM, rekao je Vučević.
Vojska Srbije trenutno ima 4.500 angažovanih pripadnika u Kopnenoj zoni koji utiču na stanje bezbednosti, rekao je general Mojsilović.
Vučević je zapitao, kako je moguće da nekom smeta prisustvo VS na administrativnoj liniji kada imamo za 8.000 manje pripadnika nego u decembru 2022. i januaru 2023. Upitao je i kako tada nije bilo reakcija i napada na Srbiju i našu vojsku.
„Šta je to uplašilo nekog u tzv. međunarodnoj zajednici. Nijedan postupak od 1999. naše vojske nije doveo do kršenja vojnotehničkog sporazuma niti rezolucije 1244.“, rekao je ministar
On je rekao da Milan Radoičić nije učestvovao na vežbama

To što neko pušta termovizijske snimke sa nejasne lokacije, sa neidentifikovanim ljudima, ništa ne može da znači. Vojska Srbije, ali i paratrupe Prištine, imaju „hamere“. Naši „hameri“ su naoružani mitraljezom 12,7 milimetara, a za njih ne postoji manevarska municija. Na snimcima koje je prikazala Priština vidi se pešadija oko tih vozila, a u takvim uslovima koristi se manevarska municija. Prištinska strana ima „hamer“ sa mitraljezom 7,62, za koji postoji manevarska municija", robjasnio je Vučević.

On je dodao i da tzv. kosovska policija koristi isto srpsko naoružanje koje prikazuje na snimcima i upitao da li to znači da je Srbija naoružavala albansku policiju da puca po Srbima?

Mojsilović: Radoičić nije učestvovao na vežbi na Pasuljanskim livadama

U skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta nije bilo podizanja borbene gotovosti, već isključivo angažovanje u kopnenoj zoni bezbednosti, izjavio je načelnik Generalštaba Milan Mojsilović.

„Podignuto je prisustvo u zahvatu KZB nakon izbijanja krize. Brojna veličina angažovanih pripadnika bila je 8.350, ne samo na administrativnoj liniji, već i u jedinicama u blizini“, objasnio je on.

On je podsetio da smo ne tako davno, u decembru 2022. imali sličnu bezbednosnu krizu, kao i u maju 2023.
"Na osnovu naređenja vrhovnog komandanta, Vojska Srbije je tada podigla borbenu gotovost na najviši nivo i imala angažovano 14.000 pripadnika. Tada nikom nismo parali oči niti zasmetali, niko nije izrazio brigu za brojnu angažovanost u KZB, duž administrativne linije i na pravcima koji izvode sa KiM, zato sada čudi što neko iskazuje zabrinutost zbog 8.350 pripadnika", istakao je on.
Prema njegovim rečima, zaključno sa današnjim danom VS ima 4.500 angažovanih pripadnika u KZB, koji imaju sposobnost da prate i utiču na stanje bezbednosti u Republici Srbiji.

"Režim rada jedinica u petokilometarskom pojasu i obezbeđenju administrativne linije vraćen je u normalu. Što se tiče optužbi da smo obučavali teroriste, vređa intelekt da je VS planirala upad na KiM i deluje van operativne logike da je 30 ljudi i angažovanih 4.500 pripadnika ima tu snagu. I 14.000 pripadnika je malo za tako složen zadatak.", rekao je on.

Istakao je da su na Pasuljanskim livadama zadnje tri nedelje septembra održane vežbe gde su bila lica iz različitih delova Srbije, pa i KiM, ali da Milan Radoičić nije učestvovao na tim vežbama, nije ispalio nijedan metak, granatu, niti je prisustvovao obuci
Dodao je da je u par navrata prethodnih godina pozivan na vežbe, ali se nije odazvao
Podsetimo, Svečlja je prethodno optužio državni vrh Srbije da su, kako navodi, učestvovali u pokušaju "aneksije severa Kosova", prenose mediji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala