- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Američki „bredliji“ stižu u Hrvatsku

CC BY 2.0 / Wikipedia/mark6mauno / Oklopno vozilo Bredli M2A2
Oklopno vozilo Bredli M2A2 - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
Pratite nas
Prva oklopna vozila „bredli“, koje je Hrvatska u decembru 2022. kupila od Sjedinjenih Američkih Država, stižu u kompaniju „Đuro Đaković“ u Slavonskoj Požegi, gde će biti modernizovana i stavljena u funkciju, tvrde hrvatski mediji.
Hrvatska je kupila 89 „bredlija“, od čega će 62 biti modernizovana, pet za obuku, a 22 za delove, po ugovoru vrednom 196,4 miliona dolara. Donacija SAD je 51,1 milion dolara, dok Hrvatska plaća ostatak od 145,3 miliona.
U ovom trenutku još nije poznato koliko će vozila stići u prvoj isporuci, ali se zna da će ceo transport biti u organizaciji američke vlade. Do dolaska prvih vozila, unutar „Đure Đakovića“ biće uređena posebna linija za rad na „bredlijima“. O tome su predstavnici kompanije „Đuro Đaković Specijalna vozila“ nedavno potpisali ugovor o saradnji s američkom firmom BAE Sistems, koja proizvodi „bredlije“, vredan 3,6 milijuna evra.
Taj novac „Đuro Đaković“ će investirati u nabavku alata, opreme, pripremu radionice i svega što je potrebno za pokretanje projekta prema standardima koje propisuje BAE Sistems, a tih 3,6 miliona evra je donacija američke strane.
Modernizacija američkih oklopnjaka trebalo bi da počne u januaru 2024. godine, navodi Jutarnji list i dodaje da bi u „Đuri Đakoviću“ mesečno trebalo da se modernizuje jedno vozilo „bredli“, a kasnije po dva.
To bi bilo dovoljno da se ispune svi zacrtani rokovi kako bi hrvatska vojska vozila imala na raspolaganju 2026. godine.
Početak realizacije ovog posla u ovoj godini bio je pod velikim znakom pitanja jer američka vojska i BAE Sistems dugo nisu uspeli da dogovore cenu modernizacije vozila. Naime, BAE Sistems je insistirao na ceni koja je skladu s onom dogovorenom za ukrajinsko tržište, a koja je viša od one predviđene za Hrvatsku, tvrdi hrvatski medij.
Zbog toga je postojala realna opasnost da početak modernizacije u Slavonskom Brodu bude odložen za najmanje tri meseca. Međutim, krajem jula američko ministarstvo odbrane i BAE Sistems potpisali su ugovor vredan 89 miliona dolara za obnovu „bredlija“ te obuku za novu opremu koja će biti ugrađena u vozila. U tom ugovoru navodi se da je rok završetka posla 31. decembar 2026, a taj ugovor bio je glavni preduslov za sklapanje ugovora između „Đure Đakovića“ i BAE Sistemsa.
Jutarnji list navodi da će ovo biti šansa za „Đuru Đakovića“ da postane regionalni centar za „bredlije“, budući da Amerikanci pregovaraju sa Grčkom, Rumunijom, Bugarskom i Severnom Makedonijom o nabavci ovih vozila.
Francuski borbeni avioni Rafal idu prema Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
VOJSKA I NAORUŽANJE
Hrvatska dobila prvi borbeni avion „Rafal“ /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala