Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi su 1804. godine ustali protiv sultana, a danas protiv Vašingtona /video/

© AP Photo / Visar KryeziuTzv. kosovska policija
Tzv. kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2023
Pratite nas
Situacija na Kosovu najviše podseća na 1804. godinu, videli smo klasičan akt samoorganizovanja i reakcije zbog nemogućnosti daljeg trpljenja. Poginuli Srbi su ozbiljni momci, heroji, a ne teroristi. Oni se se bore protiv aparthejda, jer je konačan cilj Aljbina Kurtija pražnjenje Kosova od Srba, kaže advokat Goran Petronijević.
Poredeći ovu situaciju sa bunom protiv dahija, Petronijević je rekao da je 1804. sva vlast bila u rukama sultana, a danas je Vašingtonu. Da je sultan, kako kaže, na vreme reagovao i obio dahijama rogove, narod bi ostao miran - ali nije, jer se sultan svojim poslom bavio samo formalno. Dahije su, poput Aljbin Kurtija i njegovih potčinjenih, krenule samovoljno da ubijaju i hapse viđenije Srbe i narod se digao. Petronijević naglašava da se danas događa to isto - jedan deo momaka rekao je da neće više nikoga da sluša.

Na Kosovu aparthejd - poginuli su heroji, a ne teroristi

Uloga KFOR-a na Kosovu je da zaštiti Albance od eventualnog napada Srba i upravo to smo mogli da vidimo u selu Banjska. Petronijević kaže da su poginuli ljudi koji nisu bili teroristi, oni su rođeni na tom prostoru, pa su proterani, a želeli su da se vrate na zemlju koja je i ustavno-pravno i međunarodno-pravno i faktički njihova.
„Njihov akt mogu samo da nazovem samo pokušajem oslobodilačkog akta i nikako drugačije, jer je tamo aparthejd. Ovo je bio očajnički potez, to su ozbiljni momci, heroji, a ne teroristi. Sledeće je da počnu da ubijaju civile na ulici, a konačan cilj je pražnjenje KiM od Srba. Smatram da je sve ovo uvod u ozbiljniju eskalaciju. To bi posebno trebalo da znaju međunarodna zajednica i KFOR “, naglasio je naš sagovornik.
Euleksu, podseća on, nije dozvoljeno da prisustvuje čak ni obdukcijama ubijenih, možda iz razloga što žele da prikriju streljanje momka koji se predao, ubijanje ranjenika ili možda zbog učešća pa čak i stradanja stranih pripadnika.
„Imali su oko 760 pripadnika na terenu, a ne 460 kako je zvanično prijavljeno i znam da su imali i mnogo veći broj mrtvih od jednog. Pravili su zamku za Srbe, a mi smo prošli mnogo bolje kako smo mogli“, naglasio je on.
Srbija bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da zatraži istragu u tom pravcu.

Srbija ima neiskrene prijatelje

Aljbin Kurti, tvrdi naš sagovornik, popuštanje Beograda kroz traženje nekakvog recepta da sve ostane mirno i da ne dođe do sukoba, ne shvata nikako dobrom voljom nego slabošću i zbog toga i kreće sve dalje i dalje. Problem Srbije je što Kurti sve ovo što radi, ne radi sam, što znači da Srbija ima neiskrene prijatelje u međunarodnoj zajednici.
„Mi se zaklinjemo u nešto što je protiv nas. Pominjemo partnerstvo s nekim ko nam radi o glavi. Pokušavam da iznesem ovde glas naroda, a svestan sam da je bavljenje politikom sasvim druga priča. Ta nesrećna EU je ništa drugo do okupacioni mehanizam kojim Vašington upravlja. Kosovo je pod okupacijom i srpske sredine mnogo trpe. Zbog toga su se i pojavili ovi momci koji su rekli da više ne žele to da trpe. Šta je to? To je ustanak protiv okupacije. Njihov cilj je bio samo da pokažu da drugim načinom mogu da se postignu bolji rezultati“, rekao je on.

Operacija lažne zastave

Posle završetka sukoba na Balkanu nije obezbeđen stabilan mir, naprotiv, strategija Sjedinjenih država odnosno neoliberalnog kapitalizma je da prvo na nekom prostoru zakuvaju, onda ga stave pod kontrolom kroz mirovne snage i drže ga rovitim tako da u svakom trenutku mogu da izazovu sukob i to je opasnost kojom smo i mi izloženi, smatra Petronijević.
SAD, tzv. Kosovo i Albanija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2023
SRBIJA
Vašington skinuo rukavice: Amerika preti, Srbiji se zbog Kosova sveti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala