- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Pronađene nove odaje u jednoj od egipatskih piramida

© AP Photo / Hassan AmmarVelika piramida u Gizi
Velika piramida u Gizi  - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2023
Pratite nas
Nove prostorije su otkrivene u drevnoj egipatskoj piramidi, što potvrđuje mišljenje arheologa koji su pronašli to veličanstveno mesto pre skoro 200 godina.
Te odaje su nedavno otkrivene u Sahureovoj piramidi, izgrađenoj pre oko 4.400 godina za egipatskog faraona Sahurea iz Pete dinastije. Građevina se od 2019. nalazi u procesu obnove radi čišćenja prostorija i sprečavanja daljeg propadanja, kako bi se produžio njen život, piše „IFL Sajens“.
U okviru tih konzervacionih napora, prokrčen je nekada blokirani hodnik, što je omogućilo pristup novim odajama. Te prostorije nisu imale neku naročito glamuroznu ulogu – najverovatnije su bile prostor za skladištenje – ali njihovo otkriće pruža izvestan uvid u arhitekturu i dizajn piramida.
Istraživači sa Vircburškog univerziteta nedavno su izučavali piramidu pomoću najsavremenijeg laserskog skenera „LIDAR“, kreirajući precizan plan predsoblja. Ti podaci su korišćeni radi obezbeđivanja strukturalnog integriteta soba u okviru projekta konzervacije.
Sahureova piramida je visoka 47 metara i nalazi se u nekropoli Abusir, glavnom mestu za sahranjivanje faraona iz Pete dinastije Starog Egipta. Taj kompleks sadrži 14 piramida, uključujući tri velike kraljevske piramide, raštrkane manje piramide i čak neke nedovršene građevine.
Piramidu je 1836. pronašao Džon Pering, britanski inženjer poznat po istraživanju staroegipatskih građevina, ponekad pomoću eksploziva. Pering je mislio da hodnik vodi do niza skladišnih prostorija, ali je prolaz bio vrlo oštećen, pun ruševina i neprohodan. Nažalost, rad ovih ranih egiptologa izazvao je prilično veliko oštećenje interne strukture.
Piramida je najpoznatija po svom neobičnom i neuglađenom izgledu. Za razliku od arhetipskih piramida u Gizi, Sahureova piramida trenutno izgleda kao gomila čudno oblikovanih blokova, okružena srušenim objektima i stubovima.
Iako su piramide u Gizi detaljnije izučavane – i bolje održavane, istraživači i dalje pronalaze nove interne strukture u njima. Ranije ove godine, istraživači su izvršili trodimenzionalno snimanje unutrašnjosti Keopsove piramide. Zapanjujuće, otkriveni su tajni prolazi koji bi mogli baciti svetlo na misteriju kako je ova neverovatna građevina konstruisana.
Velika piramida u Gizi  - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriven skriveni hodnik u Velikoj piramidi u Gizi /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala