- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkriven skriveni hodnik u Velikoj piramidi u Gizi /foto/

© AP Photo / Hassan AmmarVelika piramida u Gizi
Velika piramida u Gizi  - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
Pratite nas
Skriveni hodnik dug devet metara otkriven je blizu glavnog ulaza u Veliku piramidu (poznata i kao Keopsova piramida) u Gizi što bi moglo da dovede do novih otkrića, objavili su danas egipatski zvaničnici.
Hodnik su otkrili naučnici projekta „Sken piramids“ koji od 2015. proučavaju unutrašnjost piramida neinvazivnim tehnologijama uključujući infracrvenu termografiju, 3D simulacije i endoskope.

Najviša građevina na svetu do izgradnje Ajfelove kule

Velika piramida sagrađena je, kako se veruje, oko 2560. godine pre nove ere, za vreme vladavine faraona Keopsa. Visoka je 146 metara i bila je najviša građevina na svetu do izgradnje Ajfelovog tornja u Parizu 1889. godine
Nedovršeni hodnik verovatno je napravljen da bi se prerasporedila težina piramide oko glavnog ulaza udaljenog sedam metara ili neke još neotkrivene prostorije ili prostora, rekao je Mustafa Vaziri, prvi čovek Vrhovnog veća za antikvitete, na konferenciji za novinare ispred piramide.

Nastavlja se skeniranje

Vaziri je rekao da će naučnici nastaviti sa skeniranjem da bi utvrdili šta se nalazi ispod hodnika ili na njegovom kraju. Za pet prostorija, iznad kraljeve prostorije u drugom delu piramide, takođe se veruje da su sagrađene kako bi se rasporedila težina ogromne strukture. Moguće je da je faraon imao više od jedne odaje, rekao je Vaziri.
Naučnici su potvrdili postojanje hodnika pomoću radara i ultrazvuka, a slike su napravili endoskopom iz Japana debelim šest milimetara koji su provukli kroz spoj u kamenu.
Godine 2017. naučnici projekta „Sken Piramids“ objavili su da su u Velikoj piramidi otkrili prazan prostor dug najmanje 30 metara, što je bilo prvo takvo veliko otkriće od 19. veka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala