- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NATO ne planira da menja lokaciju nuklearnog oružja u Evropi

© AP Photo / Virginia MayoSedište NATO-a u Briselu
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2023
Pratite nas
Severnoatlantska alijansa ne razmatra promenu mesta baza sa nuklearnim oružjem u Evropi, saopštila je u intervjuu za finske medije šef političkog odeljenja u oblasti nuklearnog oružja NATO-a Džesika Koks.
„Nije se razgovaralo o promenama u razmeštanju američkog nuklearnog oružja u Evropi“, rekla je Koksova, prenosi finska agencija STT.
Diplomata je naglasila da je nuklearno obuzdavanje NATO-a zasnovano na nuklearnom oružju Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske.

„Nuklearno oružje koje su Sjedinjene Američke Države rasporedile u Evropi nalazi se na dobrom mestu tamo gde se sada nalazi. Nema nikakvog razloga da se njihova lokacija menja“, ocenila je ona.

Koksova je napomenula da NATO ne zahteva ni od koje zemlje-članice da prihvati nuklearno oružje na svojoj teritoriji, što bi u svakom slučaju trebalo da bude zasnovano na dobrovoljnoj želji zemlje. Međutim, sama želja neće biti dovoljna. Drugi saveznici u NATO-u takođe moraju da se drže stava da će takva predaja oružja poboljšati kapacitete nuklearnog obuzdavanja, a ne samo stvoriti nove rizike, naglasila je ona.
Ona je dodala i da je Alijansa zabrinuta zbog mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja, ali trenutno ne vidi nikakve preduslove za to.

„Misliti da će nuklearno oružje biti upotrebljeno prvi put u 70 godina veoma je opasan scenario. Stalno smo zabrinuti zbog ovog scenarija... Ali trenutno ne vidimo razvoj u ovom pravcu“, zaključila je Koksova.

Nakon što je Finska 4. aprila 2023. pristupila Severnoatlantskoj alijansi, nastavljaju se spekulacije i nagađanja o mogućem raspoređivanju nuklearnog oružja na teritoriji ove zemlje. Kako je 28. septembra rekao finski ministar odbrane Anti Hakanen, zemlja proučava informacije i političke prakse u vezi sa nuklearnim oružjem, a sve dok neprijateljske zemlje imaju nuklearno oružje, neophodno je da NATO ima dovoljno pouzdana i sposobna sredstva nuklearnog obuzdavanja.
SAD i Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
SVET
Loš znak: Amerikanci prebacuju „ozbiljnog protivnika“ Rusije u Evropu – počinje opasna igra pokera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala