- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Loš znak: Amerikanci prebacuju „ozbiljnog protivnika“ Rusije u Evropu – počinje opasna igra pokera

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaSAD i Rusija
SAD i Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Pratite nas
Sama činjenica da će američki lovci F-35A koji mogu da nose nuklearno oružje biti raspoređeni u vazdušnoj bazi „Lejkenhit“ ne može, a da ne izazove zabrinutost. To stvara direktnu pretnju za Rusiju, upozorava ruski ekspert Konstantin Sivkov, komentarišući vest da će u Veliku Britaniju uskoro biti prebačeni ti avioni.
Prema navodima zapadnih medija, na Ostrvo će biti prebačena 54 aviona F-35A krajem ove ili možda naredne godine. Izvori iz britanskih oružanih snaga ocenjuju da ova odluka predstavlja "značajan potez", jer će 54 aviona F-35 zameniti postojeće F-15. Izvor iz ministarstva je objasnio da su, za razliku od F-15, F-35 savremeniji avioni, koji imaju veći domet, što je posebno značajno ako nose nuklearno naoružanje.
Avioni F-35A treba da stignu u američku bazu Kraljevskih vazduhoplovnih snaga Velike Britanije u Safoku, a prema navodima medija do 2030. Sjedinjene Države očekuju da će rasporediti više od 550 lovaca F-35 u 10 evropskih zemalja.
„Po svemu sudeći, Amerikanci prebacuju deo svog taktičkog nuklearnog naoružanja na teritoriju Velike Britanije, kao što SAD imaju svoje taktičko nuklearno oružje i na teritoriji Nemačke, u bazi Ramštajn. Najverovatnije je o tome reč. Već sada se u SAD priča da će Amerikanci biti prinuđeni da intervenišu u nuklearnom sukobu. Prisustvo nuklearnog oružja u Velikoj Britaniji može ukazivati na to da se Amerikanci pripremaju za situaciju u kojoj može doći do direktnog sukoba sa Rusijom. U tom slučaju, oni će prebaciti svoje nuklearno oružje u isturene baze. Dakle, to nije dobar znak“, kaže Sivkov.
Britanski „Telegraf“, koji je došao do saznanja o prebacivanju američkih aviona u Britaniju, napominje da lovci F-35 mogu da nose taktičko nuklearno oružje i da su sposobni za prikupljanje obaveštajnih podataka.
Zvanični dokumenti vlade SAD pokazuju da se nuklearno oružje vraća na britansko tlo, budući da američki Kongres treba da odobri izdvajanje 50 miliona dolara budžetskih sredstava za adaptaciju ove baze.
Ministarstvo odbrane odbilo je da odgovori na pitanje da li će američke nuklearne bojeve glave biti raspoređene u Britaniji, dok mogući povratak američkog nuklearnog oružja na tlo Britanije eksperti ocenjuju kao još jedan dokaz da je Zapad ušao u novi hladni rat.
© Flickr / US Air ForcePrema navodima britanskih medija, u Veliku Britaniju će biti prebačena 54 aviona F-35A krajem ove ili možda naredne godine
F-35A lajtning  - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Prema navodima britanskih medija, u Veliku Britaniju će biti prebačena 54 aviona F-35A krajem ove ili možda naredne godine

Amerikanci raspoređuju nuklearne bombe po Evropi

Penzionisani britanski i NATO oficir, stručnjak za hemijsko, biološko i nuklearno oružje Hamiš de Breton Gordon izjavio je da je „ovo apsolutno novi hladni rat, strateški korak na samoj ivici, koji podseća na igru pokera“. Prema njegovim rečima, ako SAD postavljaju nuklearno oružje na tlo Velike Britanije, to je jasna poruka Rusima da su oni ozbiljni.
Ukupno 110 američkih nuklearnih bombi bilo je uskladišteno u bazi u "Lejkenhitu" do 2008. godine, kada su uklonjeni jer je opala pretnja od nuklearnog rata.
Američki stručnjak Hans Kristensen smatra da je moguće premeštanje nuklearnog oružja na ovu lokaciju, jer to pokazuje analiza zvaničnih dokumenata američke vlade. Prema njegovim rečima, finansijska sredstva za tu bazu koja treba da odobri Kongres, „namenjena su za skladišta za nuklearno oružje i stanovima za osoblje."
Eksperti ocenjuju da modernizacija i izgradnja novih objekata u vazdušnoj bazi znači da Sjedinjene Države nastoje da obezbede mogućnost bržeg raspređivanja novih lovaca i naoružanja u slučaju porasta tenzija. Međutim, britanski premijer Riši Sunak morao bi da odobri skladištenje nuklearnog oružja na tlu Britanije, kao i predsednik SAD, a takođe bi to morali da usaglase sa pozicijom NATO-a.
Trenutno je u Belgiji, Nemačkoj, Holandiji, Italiji i Turskoj raspoređeno oko 150 američkih nuklearnih bombi B-61. Poljska je takođe jedna od zemalja koja od SAD traži raspoređivanje nuklearnog oružja na svojoj teritoriji
Program „Nuklear šering” omogućava Sjedinjenim Državama da prebace svoje nuklearno oružje u zemlje NATO-a ukoliko postoji potreba za tim i mogu da ga upotrebe ako im Amerika to dozvoli.

SAD grubo krše Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja

Sivkov ističe da SAD grubo krše Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja po kojem su se države koje imaju nuklearno oružje obavezale da će se razoružati, dok su države bez nuklearnog oružja obećale da ga neće nabaviti.
Ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja, koji svakih pet godina revidira 191 potpisnica, ima za cilj da spreči širenje nuklearnog oružja.
„Ako se, recimo, nemačkom avionu da mogućnost da primeni američku nuklearnu bombu to je već širenje nuklearnog oružja... To jest, kada nosač pripada jednoj zemlji, a nuklearno oružje drugoj zemlji – na primer, nosač je nemački, a američka nuklearna municija to je primer ‘hibridnog nuklearnog oružja’ i takođe primer kršenja Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, koji Amerikanci odavno grubo narušavaju“, kaže Sivkov.
Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas, koji je ove nedelje podneo ostavku, ranije je obelodanio da vazduhoplovne snage te zemlje imaju više borbenih aviona F-35 nego pilota koji su osposobljeni da njima upravljaju. Prema njegovim rečima, jedan od razloga nedostatka pilota i to što je američki lovac F-35 novi tip aviona i dodaje da vojska ima na raspolaganju nešto više od 20 letelica, koje koštaju više od 100 miliona funti po komadu.
„F-35 je napravljen primenom stelt tehnologija i spada u kategoriju aviona pete generacije, iako ne odgovara toj generaciji po nizu pokazatelja, posebno po supersoničnoj brzini letenja. Avion poseduje moćna sredstva za otkrivanje vazdušnih ciljeva i raspolaže čitavim arsenalom američkog naoružanja za vazdušne borbe i napade na kopnene ciljeve. Taj avion je veoma ozbiljan protivnik ", ocenio je Sivkov.
Organizacija Kampanja za nuklearno razoružanje obećala je da će sprečiti povratak američkog nuklearnog oružja na britansko tlo, ocenjujući da će, ukoliko se takvo oružje ipak vrati, Britanija ponovo postati isturena nuklearna baza SAD u Evropi.
Puskovaя ustanovka ZRK  zenitnogo raketnogo polka, sozdannogo v Lunineckom raйone Brestskoй oblasti dlя usileniя sistemы PVO Belorussii na belorussko-ukrainskoй granice - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
VOJSKA I NAORUŽANJE
Piloti američkog aviona F-35 požalili se na ruski sistem S-300
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala