- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik otvorio manifestaciju "Srpski dani" u Budimpešti

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaBudimpešta
Budimpešta - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je večeras u Budimpešti manifestaciju "Srpski dani" u okviru koje će u narednih mesec dana u Mađarskoj, kroz različite događaje i programe, biti predstavljeni srpska kultura, običaji, umetnost i nauka.
Manifestaciji u palati Tekelijanum prisustvuju predstavnici Srpske pravoslavne crkve, odnosno Eparhije budimske kao nosioci manifestacije, među kojima i episkop Lukijan, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za dijasporu Đorđe Milićević, ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica, predsednik Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor, predstavnici institucija Mađarske, kao i brojni gosti i zvanice.
Episkop budimski Lukijan istakao je na otvaranju da Srbi mogu računati na Republiku Srpsku i Srbiju koje pomažu svoj narod ma gde on bio, prenosi Srna.
Episkop Lukijan je naglasio da je Srpska pravoslavna crkva uvek vodila brigu o svom narodu, da je bila čuvar nacionalnog identiteta i kulturnog blaga, pa i u vremenu kada Srbi nisu imali svoju državu.
"Ne treba posebno isticati zbog čega su značajni `Srpski dani`. Mi smo deo mađarskog društva i svojom kulturom doprinosimo celokupnom društvu u Mađarskoj. To mesto treba da čuvamo i da ga razvijamo", naglasio je episkop Lukijan tokom obraćanja u palati Tekelijanum.
Srpska pravoslavna Eparhija budimska donela je odluku o pokretanju manifestacije "Srpski dani" koja će trajati ceo oktobar.
Palatu Tekelijanum, kao zadužbinu, osnovao je veliki srpski dobrotvor Sava Tekelija 1838. godine da bi se u njoj školovali siromašni đaci i studenti iz svih krajeva, a vlasnik ovog zdanja je Eparhija budimska.
U ovoj zgradi nalazi se i jedan od dva srpska đačka doma u Budimpešti, a obnova ovog zdanja završena je pre tri godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala