- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Božji dar hrvatskom narodu“: Hrvati obeležili godišnjicu beatifikacije Alojzija Stepinca

CC0 / Javno vlasništvo / Alojzije Stepinac i Ante Pavelić
Alojzije Stepinac i Ante Pavelić - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2023
Pratite nas
U mestu Marija Bistrica, u Hrvatskoj, obeležena je 25. godišnjica beatifikacije Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa iz vremena Drugog svetskog rata, koga je sud 1946. proglasio ratnim zločincem, između ostalog zbog saradnje sa ustaškom NDH.
Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša rekao je da je Alojzije Stepinac, kako je naveo, „Božji dar hrvatskom narodu u jednom od najvažnijih trenutaka njegove istorije“, prenosi Večernji list.
Alojzije Stepinac je bio zagrebački nadbiskup i kardinal, a 1946. godine sud ga je proglasio ratnim zločincem, između ostalog, zbog saradnje sa vrhom ustaške Nezavisne države Hrvatske, za pokatoličavanje desetine hiljada Srba, kao i za govore u kojima je podsticao na molitve za Antu Pavelića.
Kao jedan od dokaza navedeno je Stepinčevo pismo papi iz 1943. godine u kojem je napisao da je u NDH prisilno pokatoličeno oko 240.000 Srba, navodi Tanjug.
Ante Pavelić i Alojzije Stepinac 1941. na fotografiji izloženoj tokom konferencije o Jasenovcu - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
REGION
Vatikanska arhiva o nacističkim zločinima otežava svaku pomisao na kanonizaciji Stepinca
Alojzije Stepinac, hrvatksi kardinal, sa predstavnicima nacista u Drugom svetskom ratu. - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
DRUŠTVO
Vatikan se ne odriče Stepinca: Papa Franja neće kanonizovati kardinala, ali šta posle njega…
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala