- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kina objavila planove za Mesec

CC0 / Pexels/Hao Little / Pun mesec iznad hrama u Kini
Pun mesec iznad hrama u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2023
Pratite nas
Kineska svemirska agencija objavila je svoje planove za sledeći let na Mesec, a predviđeno je da misija krene sledeće godine.
Misija pod nazivom Čange-6 biće drugi pokušaj Kine da donese uzorke sa Zemljinog satelita.
„Predviđeno mesto sletanja misije Čange-6 je blizu južnog pola, u Ejtkenovom basenu, na daljoj strani Meseca. Cilj je otkrivanje i prikupljanje mesečevih uzoraka iz različitih regiona i različite starosti, kako bi ljudi bolje proučili Mesec“, saopšteno je iz Kineske svemirske agencije (CNSA).
Letelica, nazvana po kineskoj boginji Meseca Čange, poneće opremu i satelite iz četiri zemlje, uključujući napredne senzore razvijene u Francuskoj, Italiji, Pakistanu i Evropskoj svemirskoj agenciji.
Komunikacija mesečeve letelice i Zemlje ići će preko novog kineskog satelita Kvekiao-2, a plan je da misija krene u prvoj polovini 2024. godine.
Kineska letelica trebalo bi da na zemlju donese oko dva kilograma materijala sa površine Meseca, koje će naučnici proučavati u potrazi za dokazima o postojanju vode i drugih materija.
Kina je već imala jednu uspešnu misiju donošenja materijala sa Meseca 2020. godine, tokom misije Čange-5
Novom misijom Kina se pridružuje naporima nekoliko država da ponovo lete na Mesec. Tako je Indija nedavno obavila svoju prvu mesečevu misiju. Pre toga, ruska letelica Luna-25 pokušala je sletanje na Zemljin satelit, ali je naišla na tehničke probleme, a Roskosmos je najavio mogućnost novih misija.
Japan je takođe lansirao svoju misiju, u nameri da pošalje sondu na Mesec do sledeće godine.
Posle misije Čange-6, Kina namerava da pošalje i robotizovani lender na Mesečev južni pol, a krajnji cilj je izgradnja istraživačke stanice u tom području.
Mesec - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kineski rover otkrio skrivene slojeve ispod površine Meseca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala