Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Grenel: Krize ne bi bilo da je međunarodna zajednica zaustavila Kurtija

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICSpecijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel u Beogradu
Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2023
Pratite nas
Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel smatra da do poslednjih povećanja tenzija na KiM ne bi došlo da je međunarodna zajednica sprovela pretnje upućene premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbiju Kurtiju tokom juna.
Grenel je u objavi na platformi Iks (Tviter) naveo i da, ukoliko je tačna informacija da Srbija mobiliše trupe ili dozvoljava da se pozicioniraju duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, to nije od pomoći za stvaranje dijaloga za mir, ali i da je to reakcija na jednostrano pravljenje problema od strane Aljbina Kurtija.
Ričad Grenel je u toj objavi označio državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena, Evropsku komisiju i njenu predsednicu Ursuli fon der Lajen.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je juče da je u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom negirao neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti naših snaga i da takvu naredbu nije potpisao.
On je rekao i da srpska vojska u blizini adminstrativne linije sa KiM „nema ni upola toliko snaga koliko je tamo imala raspoređeno pre dva-tri meseca“.
Bela kuća pozvala je vlasti Srbije i takozvanog Kosova da se uzdrže od eskalacije nasilja i istovremeno je zatražila od zvaničnog Beograda da povuče snage sa administrativne linije.
Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven u razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem takođe je izrazio zabrinutost „zbog mobilizacije srpske vojske“ u blizini administrativne linije sa KiM.
U vezi sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji pogledajte Sputnjikovu emisiju „Od četvrtka do četvrtka“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala