- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska ambasada: Nove britanske sankcije – pokušaj mešanja u unutrašnje poslove

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaZgrada ambasade Rusije u Londonu
Zgrada ambasade Rusije u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
Pratite nas
Sankcije koje je britanska vlada uvela protiv niza ruskih zvaničnika i Centralne izborne komisije predstavljaju još jedan pokušaj Londona da se umeša u unutrašnje poslove Rusije i da dovede u pitanje njen teritorijalni integritet, saopštila je ambasada Rusije u Londonu za Sputnjik.
„Uvođenje nezakonitih jednostranih ograničenja protiv niza ruskih zvaničnika i Centralne izborne komisije smatramo još jednim pravno beznačajnim i uzaludnim gestom britanskih vlasti. Radi se o arogantnom pokušaju Londona da se umeša u unutrašnje poslove naše zemlje, što nije prvi put, i da na nedopustiv način dovede u pitanje njen teritorijalni integritet“, navodi se u komentaru.
Kako se ističe, vlada Velike Britanije dvolično tumači pouzdanost održanih referenduma koji su postavili demokratske temelje za ujedinjenje DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti sa Rusijom.
„Interesantno je kako to u očima Britanaca korelira sa plebiscitom koji su oni sami održali na Malvinskim (Folklandskim) ostrvima 2013. godine? Jer, u Londonu, po svemu sudeći, smatraju da su rezultati tog referenduma dovoljni za određivanje statusa arhipelaga. U tome vidimo jasne 'dvostruke standarde'“, saopštila je ruska ambasada.
Ruska strana primećuje poseban cinizam u uvođenju sankcija protiv ministra za vanredne situacije Rusije Aleksandra Kurenkova, pošto je britanskim vlastima dobro poznato da militanti kijevskog režima namerno izvode napade na spasioce Ministarstva za vanredne situacije, medicinske i vatrogasne ekipe koje deluju u zoni granatiranja Oružanih snaga Ukrajine.
Takođe se dodaje da manična opsesija Londona idejom da oni svojim sankcionim „dekretima“ mogu da utiču na odlučnost Rusa da se bore za blagostanje i bezbednost novih regiona Rusije samo ukazuje na njihove postimperijalne „fantomske bolove“ i megalomaniju.
„Pozivamo britanske vlasti na trezveniju samoprocenu i da priznaju situaciju 'na terenu', ma koliko ona bila nepogodna za zapadne zemlje“, zaključuje ruska ambasada.
Tridesetog septembra 2022. godine u sastav Rusije vratila su se četiri južna regiona: Donjecka i Luganska Narodna Republika, kao i Hersonska i Zaporoška oblast. Sporazumi o prisajedinjenju potpisani su nakon referenduma koji su održani na teritoriji četiri regiona od 23-27. septembra.
U skladu sa dokumentima, regioni se smatraju delom Ruske Federacije od datuma potpisivanja. DNR i LNR zadržavaju status republika, u kojima je ruski jezik državni, što je potvrđeno i republičkim ustavom.
Predsednik Rusije Vladimir Putin tada je rekao je da ljudi koji žive u Lugansku, Donjecku, Hersonu i Zaporožju postaju građani Rusije zauvek, a kijevskim vlastima i njihovim gazdama na Zapadu poručio je da to zapamte.
Pogled na Vestminstersku palatu u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
RUSIJA
London uveo sankcije CIK Rusije zbog referenduma u novim regionima
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
RUSIJA
„Želim da me čuju i da zapamte svi, ovo je naše zauvek!“: Ceo govor Vladimira Putina /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala