Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

NATO: Dodatne snage Kfora stižu iz Velike Britanije

CC BY 2.0 / Royal Navy Media Archive / Britanski vojnici na vojnim vežbama
Britanski vojnici na vojnim vežbama - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
Pratite nas
Severnoatlantski savet juče je ovlastio dodatne snage iz Ujedinjenog Kraljevstva, ako je potrebno, za rešavanje trenutne situacije na Kosovu, navodi se u odgovoru zvaničnika NATO na upit „Kosovo onlajna“ koliko će dodatnih trupa Alijansa poslati na tzv. Kosovo i iz kojih zemalja.
„Nećemo komentarisati konkretne operativne detalje“, naveo je zvaničnik NATO-a.
Kako dalje navodi, u svetlu nedavnih dešavanja, Kfor „povećava svoje prisustvo i aktivnosti na severu Kosova i u oblastima oko granice kako bi osigurao da nastavi da ispunjava svoj mandat obezbeđivanja bezbednog i sigurnog okruženja za sve ljude koji žive na Kosovu“.
„Kao odgovor na tenzije u maju, Kfor je rasporedio oko 500 turskih vojnika iz operativnih rezervnih snaga za Zapadni Balkan, a dodatni bataljon rezervnih snaga je u većoj pripravnosti. Turski bataljon zamenjen je trupama iz Bugarske i Grčke“, rekao je zvaničnik NATO-a za „Kosovo onlajn“.
Na pitanje kako gledaju na zahtev Beograda da Kfor preuzme bezbednost na severu pokrajine, zvaničnik NATO-a navodi da će nastaviti da se staraju da njihov komandant ima resurse i fleksibilnost neophodne da Kfor ispuni svoj mandat.
„Spremni smo da izvršimo dalja prilagođavanja položaja Kfora prema potrebi“, dodao je u odgovoru na kraju.

Britansko ministarstvo odbrane: Komanda Prvog bataljona Kraljevskog puka Princeze od Velsa preneta na NATO

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je večeras da je prenelo komandu nad jednim bataljonom svoje vojske na NATO-u kako bi taj bataljon mogao da pruži podršku na Kosovu i Metohiji.
„Zbog trenutne situacije na Kosovu, komandu nad Prvim bataljonom Kraljevskog puka Princeze od Velsa, odnosno rezervnim snagama za kosovske snage NATO-a (Kfor), preneli smo na NATO, kako bi on mogao da pruži podršku ako je potrebno“, navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters.
Bela kuća  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
SVET
Bela kuća traži od Beograda da povuče nepostojeće snage sa administrativne linije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala