- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lider kanadske opozicione stranke: Posle skandala sa esesovcem, na Trudoa gledaju kao na klovna

© AP Photo / Patrick Doyle/The Canadian PressOvacije za pripadnika nacističke jedinice Vafen SS Jaroslava Hunku u kanadskom parlamentu
Ovacije za pripadnika nacističke jedinice Vafen SS Jaroslava Hunku u kanadskom parlamentu - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
Pratite nas
Lider kanadske opozicione Konzervativne stranke Pjer Paulevr izjavio je da na premijera Džastina Trudoa, posle skandala sa ukrajinskim esesovcem u parlamentu, u svetu gledaju kao na klovna.
„Na svetskoj međunarodnoj sceni premijera smatraju klovnom. Bez obzira koga krivite za to – njega ili predsednika parlamenta – svi se slažemo da je mu je trebalo pet dana da se izvini“, rekao je Pauelevr u parlamentu.
On je još dodao da se Trudo brinuo za sopstvenu reputaciju umesto za reputaciju Kanade.
Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.
Kanadski premijer Džastin Trudo uputio je izvinjenje zbog obraćanja ukrajinskog naciste u kanadskom parlamentu. Trudo je rekao da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.
Prva ukrajinska divizija ili 14. dobrovoljačka pešadijska divizija SS „Galicija“ je bila taktička formacija trupa nacističke Nemačke u kojoj su služili ukrajinski dobrovoljci.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
RUSIJA
Zaharova: Trudo znao za prošlost ukrajinskog naciste
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala