- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Trudo znao za prošlost ukrajinskog naciste

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Pratite nas
Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je lažima reči kanadskog premijera Džastina Trudoa da navodno nije znao za nacističku prošlost Jaroslava Hunke, kojem je odata počast u kanadskom parlamentu.
„Kanadske vlasti nastavljaju da prave spektakl. Premijer Trudo se ‘najiskrenije’ izvinio. Kaže, ‘nije kriv, nije znao, izvinite’. To je, naravno, laž. Svi su sve znali“, napisala je Zaharova na svom Telegramu.
Prema njenom mišljenju, teško je pretpostaviti „da zamenica premijera Kanade Hrista Friland, verni i dugogodišnji pristalica Kongresa Ukrajinaca Kanade i Svetskog kongresa Ukrajinaca, unuka zločinca koji je radio za naciste Mihaila Homjaka, nije znala za neslavnu prošlost „prijatelja Kongresa Ukrajinaca Kanade“ i njegovog dugogodišnjeg sponzora Hunka.
Osim toga, Zaharova je skrenula pažnju da je unuka naciste Tereza Hunka objavila fotografiju gde njen deda čeka sastanak sa Trudoom i Zelenskim u sali za prijeme.
„Pre nego što odete u inostranstvo kao počasni gost na događaj sa učešćem Zelenskog, morate da budete provereni od strane obaveštajnih službi od A do Š. Štaviše, ne samo (službi) Ukrajine i Kanade, već i SAD, Velike Britanije i niza drugih zemalja“, primetila je Zaharova.
Osim toga, prema njenim informacijama, „sastanak sa Hunkom bio je posebna stavka u programu posete Zelenskog, a njegovo ime je dobro poznato Kijevu“.
Zaharova je takođe priznala da je „šokirana ćutanjem izraelskog Ministarstva spoljnih poslova“ u vezi sa odavanjem počasti ukrajinskom nacisti.

„Nadam se da je ovo nesrećni nesporazum koji će biti ispravljen. Ne može biti većeg nepoštovanja sećanja na žrtve Holokausta“, dodala je ona.

Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.
Kanadski premijer Džastin Trudo uputio je ranije izvinjenje zbog obraćanja ukrajinskog naciste u kanadskom parlamentu. Trudo je rekao da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.
Prva ukrajinska divizija ili 14. dobrovoljačka pešadijska divizija SS „Galicija“ je bila taktička formacija trupa nacističke Nemačke u kojoj su služili ukrajinski dobrovoljci.
Vladimir Zelenski i Džastin Trudo u kanadskom parlamentu. - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
SVET
Lovac na naciste o skandalu u kanadskom parlamentu: Promocija falsifikovanja Holokausta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala