- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington tvrdi: NATO ne pretenduje „ni na pedalj“ ruske teritorije

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaTenkisti sa zastavom NATO-a
Tenkisti sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da NATO nikada nije pretendovao „ni na pedalj“ ruske teritorije, te da funkcije Alijanse ostaju isključivo odbrambene. Međutim, Moskva je više puta ukazivala na širenje bloka i opasne aktivnosti u blizini granica Rusije.

„NATO nikada nije pretendovao ni na pedalj ruske teritorije. To nije ofanzivni savez. To je odbrambeni savez“, rekao je Blinken za list „Atlantik“.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će Rusija nastojati da osigura svoju bezbednost, što isključuje širenje NATO-a ka granicama zemlje i ulazak Ukrajine u Alijansu.
Takođe, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u nedavnom obraćanju Generalnoj skupštini UN kazao je da je „serija nedavno održanih zajedničkih vežbi SAD i evropskih saveznika iz NATO, koja je uključivala i uvežbavanje scenarija upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije, bez presedana od završetka Hladnog rata“. Kako je dodao, zemlje NATO-a na čelu sa Vašingtonom ne samo da gomilaju i modernizuju svoje ofanzivne potencijale, nego pokušavaju da prebace oružani sukob i u svemir i informacioni prostor. On je istakao da su nova opasna manifestacija ekspanzionizma NATO pokušaji da zonu odgovornosti bloka prošire na čitavu istočnu hemisferu pod lukavim sloganom „nedeljivosti bezbednost evroatlantskog i indo-pacifičkog regiona“.

Sve odluke o mogućim teritorijalnim ustupcima – na Ukrajini

Blinken je saopštio da odluke o potencijalnim teritorijalnim ustupcima radi rešavanja situacije u Ukrajini treba da donesu same vlasti u Kijevu.

„Predsednik SAD Džozef Bajden više puta je govorio da će te odluke, u osnovi, morati da donose sami Ukrajinci. Ništa vezano za Ukrajinu neće se rešavati bez Ukrajine. To ostaje vodilja u onome što radimo“, rekao je američki državni sekretar.

On je tako odgovorio na pitanje li smatra mogućim da SAD dođu u sukob sa Ukrajinom jer se vraćanje kontrole Kijeva nad nekoliko regiona zemlje „čini kao teška stvar“.
Komentarišući izdvajanje dodatnih sredstava za pomoć Ukrajini, američki državni sekretar je rekao da većina članova američkog Kongresa iz obe političke stranke podržava administraciju u tome, uprkos „pojedinačnim glasovima“ koji govore suprotno.
U nastavku pogledajte novo izdanje emisije „Moj pogled na Rusiju“:
Sergej Lavrov  - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2023
RUSIJA
Lavrov u UN: Zapad je „imperija laži“ /video/
Vladimir Putin i Džo Bajden  - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
SVET
Blinken o sastanku Putina i Bajdena: Nikad ne reci nikad
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala