- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Sergej Lavrov  - Sputnik Srbija

Lavrov u UN: Zapad je „imperija laži“ /video/

Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov obratio se na zasedanju 78. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. On je ocenio situaciju u svetu i i sa govornice UN poručio da je Zapad „imperija laži“, a takođe je upozorio na rizik od stvaranja novog žarišta napetosti u svetu zbog NATO-a.
Obraćanje ste mogli da pratite uživo na Sputnjiku uz simultani prevod:
„Danas se čovečanstvo ponovo, kao i mnogo puta u prošlosti, nalazi na raskršću. Samo od nas zavisi kako će se razvijati istorija. U zajedničkom je interesu da se spreči sklizavanje u veliki rat i konačni kolaps mehanizama međunarodne saradnje koje su izgradile prethodne generacije“, rekao je Lavrov.

Zapad je „imperija laži“

„Svojevrsna 'vizit karta' kolektivnog Zapada odavno je postalo odbacivanje principa jednakosti i potpuna nesposobnost za pregovaranje. Naviknuti da gledaju na ostatak sveta s visine, Amerikanci i Evropljani gotovo na svakom koraku daju obećanja, preuzimaju na sebe obaveze, između ostalog pisane i pravno obavezujuće, a zatim ih jednostavno ne ispunjavaju. Kao što je rekao predsednik Rusije Vladimir Putin, Zapad je prava 'imperija laži'“, poručio je Lavrov.

Novo žarište u Azijsko-pacifičkom regionu

„Nova opasna manifestacija ekspanzionizma NATO postali su pokušaji da se zona odgovornosti bloka proširi na čitavu istočnu hemisferu pod lukavim sloganom „nedeljivosti bezbednost evroatlantskog i indopacifičkog regiona“, rekao je Lavrov.
Po njegovim rečima, u tom cilju Vašington stvara vojno-političke mini-saveze koji su pod njegovom kontrolom, poput AUKUS-a, „trojke“ SAD-Japan-Južna Koreja, „četvorke“ Tokio-Seul-Kanbera-Velington.
„Neskriveni fokus takvih napora protiv Rusije i Kine, na uništavanje inkluzivne regionalne arhitekture koja je formirana oko ASEAN-a, stvara rizike od nastanka novog žarišta geopolitičkih tenzija – pored već uzavrelog evropskog“, rekao je ministar.

Destabilizacija na Južnom Kavkazu

„Sada Brisel nameće svoje 'posredničke usluge' Azerbejdžanu i Jermeniji, donoseći destabilizaciju na Južni Kavkaz, zajedno sa Vašingtonom“, rekao je Lavrov.
Uprkos tome, Moskva će nastaviti da ispunjava svoje posredničke obaveze.
„Sada, kada su lideri Jerevana i Bakua rešili pitanje međusobnog priznanja suvereniteta dve zemlje, došlo je vreme za miran život, za njegovo uspostavljanje, jačanje poverenja. Ruski mirovni kontingent će tome doprineti na sve moguće načine“, poručio je Lavrov.
Istakao je da zabrinjava raspirivanje vojne histerije od strane Vašingtona i njegovih azijskih saveznika na Korejskom poluostrvu, gde se gomila strateški potencijal SAD.

Podsećanje na krvavi prevrat u Ukrajini

Kolektivni Zapad zabrinut je zbog najnovijih događaja u Nigeru i Gabonu mada je svojevremeno podržavao krvavi prevrat u Ukrajini, istakao je Lavrov.
„Prateći zabrinuti odnos Zapada prema poslednjim događajima u Africi, posebno u Nigeru i Gabonu, ne možemo da se ne setimo kako su Vašington i Brisel reagovali na krvavi državni prevrat u Ukrajini u februaru 2014. godine dan nakon što je postignut dogovor o normalizaciji uz garancije EU, koje je opozicija pogazila. SAD i njihovi saveznici su podržali taj državni prevrat i pozdravili ga kao demokratski događaj“, naveo je on.
Nedelja visokog nivoa Generalne skupštine UN održava se u Njujorku od 19. do 25. septembra.
Kako je ranije saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, na marginama zasedanja Generalne skupštine Lavrov je imao zakazano oko 20 bilateralnih sastanaka, kao i razgovore sa predstavnicima međunarodnih organizacija, uključujući generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.
Ruski ministar se, između ostalog, sastao i sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
18:33 23.09.2023
Zapadni političari obuzeti su sopstvenom nekažnjivošću i željom da nanesu "strateški poraz" Rusiji.
"Serija nedavnih vojnih vežbi SAD i evropskih saveznika u NATO je bez presedana od okončanja Hladnog rata, a jedna od ciljeva je uvežbavanje scenarija primene nuklearnog oružja na teritoriji Rusije", istakao je Lavrov.
18:23 23.09.2023
Evropska unija i SAD doprinose destabilizaciji na Južnom Kavkazu nastojeći da nametnu svoje posredničke napore Jermeniji i Azerbejdžanu, naveo je Lavrov.
Ruski mirovnjaci će na svaki način doprinositi normalizaciji života u zoni sukoba u Nagorno Karabahu.
18:21 23.09.2023
Tragična priča o nesprovođenju Minskih sporazuma za rešavanje situacije u Ukrajini danas se ponavlja i u situaciji oko KiM i Srbije, upozorio je Lavrov.
18:21 23.09.2023
Planovi SAD da „Monroovu doktrinu globalno projektuju“ krajnje su opasni, istakao je Lavrov.
„Ti planovi, koliko su iluzorni, toliko su i krajnje opasni, ali to ne zaustavlja ideologe novog izdanja 'Paks Amerikana' (unipolarni svet na čelu sa SAD)“, kazao je on.
18:20 23.09.2023
Zapad vidi širenje NATO u Azijsko-pacifičkom regionu kao napredak, dok u širenju BRIKS-a vidi opasnost za svoju dominaciju, konstatovao je Lavrov.
Kako je istakao, „svetska manjina svim silama pokušava da uspori prirodni tok stvari“, ali logika istorijskog procesa je neumoljiva.
„Osnovna tendencija je težnja zemalja svetske većine da jačaju svoj suverenitet i brane nacionalne interese, tradicije, kulturu i način života. One više ne žele da žive pod tuđim diktatom, žele da budu prijatelji i da trguju jedni sa drugima, ali i sa celim svetom – samo pod jednakim uslovima i na obostranu korist“.
18:20 23.09.2023
Prvi put od formiranja UN 1945. godine pojavila se šansa za istinsku demokratizaciju svetske politike, drugog puta nema, istakao je šef ruske diplomatije.
"To unosi optimizam kod svih koji veruju u dominaciju međunarodnog prava i koji žele preporod UN kako glavnog organa koordinacije svetske politike", istakao je on.
Za Rusiju, kako je rekao, je očigledno da drugog puta nema.
"Ipak, SAD i njima potčinjene zapadne zemlje nastavljaju da pothranjuju konflikte , koji na veštački način dele čovečanstvo na neprijateljske blokove i ometaju ostvarivanje zajedničkih ciljeva", rekao je on.
SAD i njihovi saveznici čibe sve kako bi sprečili stvaranje istinski multipolarnog, pravednog svetskog poretka, nastoje da nateraju svet da igraju po njihovim sebičnim pravilima.
18:14 23.09.2023
Vojno širenje NATO na Azijsko-pacifički region, usmereno protiv Rusije i Kine, stvara rizike od stvaranja novog žarišta napetosti, upozorio je on.
„Neskriveno usmerenje takvih napora protiv Rusije i Kine, na uništavanje inkluzivne regionalne arhitekture koja je formirana oko ASEAN-a, stvara rizike od nastanka novog žarišta geopolitičkih tenzija – pored već uzavrelog evropskog“, rekao je ruski ministar.
18:14 23.09.2023
Ruskom, sovjetskom rukovodstvu bile su date su garancije da se NATO neće širi na Istok, Međutim, ispostavilo se da su ta obećanja zapadnih lidera prevara i da nisu ni imali nameru da ih ispune, istakao je ruski ministar.
18:08 23.09.2023
Lavrov je sa govornice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija poručio da SAD i evropske zemlje često preuzimaju obaveze i ne ispunjavaju ih.
Zapad je „imperija laži“, rekao je Lavrov.
"Naviknuti da gledaju na ostatak sveta s visine, Amerikanci i Evropljani gotovo na svakom koraku daju obećanja, preuzimaju na sebe obaveze, između ostalog pisane i obavezujuće, a zatim ih jednostavno ne ispunjavaju. Kao što je rekao predsednik Rusije Vladimir Putin, Zapad je prava imperija laži."
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala