- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska PVO uništila ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti

Pratite nas
Nastavlja se specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini. Borbe se vode na krasnolimanskom delu fronta gde su ruske snage uspešno savladale 20 ukrajinskih artiljerijskih četa. Sjedinjene Države razmatraju opcije za slanje novih kontingenata oružja Kijevu, mada mediji ukazuju da se stavovi Stejt departmenta i Pentagona sada razilaze po tom pitanju.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:19 28.09.2023
Potencijalni šatdaun mogao bi negativno da utiče na obuku ukrajinskih vojnih pilota u Sjedinjenim Američkim Državama, pošto su u obrazovni proces uključeni civilni stručnjaci, izjavila je zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing.
Ona je navela da je nekoliko ukrajinskih pilota započelo učenje engleskog jezika u okviru priprema za obuku na F-16.
„Apsolutno. Moguće su negativne posledice za pripremu“, precizirala je Singova.
Šatdaun, odnosno suspenzija rada savezne vlade, mogao bi početi 1. oktobra ako Kongres do tada ne usvoji novi budžet. Sing je rekla da će u takvoj situaciji vojska nastaviti službu bez plate, ali će većina civilnih specijalista prestati da radi.
22:12 28.09.2023
U Kijevu je odjeknula eksplozija, saopštio je ukrajinski portal „Strana“.
22:07 28.09.2023
22:00 28.09.2023
Ruski sistemi PVO uništili su oko 21 čas ukrajinski dron avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
20:51 28.09.2023
Pukovnik Službe bezbednosti Ukrajine Roman Kostenko visoko je ocenio nivo gotovosti ruskih snaga.
„Imaju prilično moćnu vojsku, posebno pomorsku pešadiju, padobrance, specijalne snage, artiljeriju“, istakao je Kostenko za Jutjub kanal „Ukrajinska pravda“.
Prema rečima oficira, Rusija ostaje snažan neprijatelj kome je ukrajinskim oružanim snagama teško da se odupru na bojnom polju. On je to, između ostalog, pripisao činjenici da vojnici koji imaju borbeno iskustvo, mnogo bolje pripremljeni od onih koji treniraju na vežbama.
20:14 28.09.2023
Savet bezbednosti Turske razmatrao je situaciju u Ukrajini i obnavljanje prehrambenog sporazuma, saopštila je administracija turskog predsednika.
U saopštenju se ističe da su takođe razmatrani koraci koji bi mogli da se preduzmu za obnovu crnomorske inicijative.
„Potvrđena je odlučnost Turske za što skoriji prekid rata i uspostavljanje trajnog i pravednog mira“, navodi se u saopštenju.
19:50 28.09.2023
Američki državni sekretar Entoni Blinken pokušao je da prikaže neuspeh ukrajinske kontraofanzive kao da se ove operacije razvijaju uspešno.
„(Ukrajinske vlasti) vode ovu kontraofanzivu na jugu i istoku. Ona ide teško. Za to postoji dobar razlog: Rusi su imali mnogo meseci da izgrade svoje odbrambene linije. Ali Ukrajinci čine pravi napredak“, rekao je Blinken za portal „Atlantik“.
19:38 28.09.2023
Jedna žena ranjena je kada je u Kirovskom okrugu Donjecka eksplodirala protivpešadijska mina „Lepestok“, saopštio je gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin na Telegram kanalu.
18:42 28.09.2023
Tenkisti sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
RUSIJA
Vašington tvrdi: NATO ne pretenduje „ni na pedalj“ ruske teritorije
18:27 28.09.2023
Francuska namerava da umesto periodičnih isporuka oružja Ukrajini uspostavi direktnu vezu između vojno-industrijskih kompleksa dveju zemalja, izjavio je francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu tokom posete Kijevu, prenosi agencija AFP.
Lekornu je napomenuo da će Francuska preći sa subvencija za oružje na sklapanje ugovora o isporukama „uz moguće subvencije“ iz Francuske.
Ministar je naveo i da će Francuska razmotriti mogućnost zajedničke proizvodnje određenog broja naoružanja Ukrajini.
Agencija dodaje da je praksa stalne predaje francuskog oružja Kijevu neodrživa u svetlu ograničenja sopstvenih rezervi naoružanja, čak i uprkos povećanju stope proizvodnje koju zahteva predsednik Emanuel Makron.
17:58 28.09.2023
17:48 28.09.2023
Kazahstan će poštovati režim sankcija Rusiji, izjavio je predsednik ove zemlje Kasim-Žomart Tokajev na sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
„Što se tiče zaobilaženja sankcija, Kazahstan je jasno stavio do znanja da podržavamo režim sankcija. Imamo kontakte sa odgovarajućim organizacijama kako bismo se pridržavali režima sankcija i nemačka strana ne bi trebalo da brine o mogućim dejstvima koje imaju za cilj da zaobiđu režim sankcija“, rekao je kazahstanski lider tokom posete Nemačkoj.
Evropska unija uvela je prošle godine 11 paketa antiruskih sankcija. Poslednji paket stupio je na snagu u junu ove godine. Nove restriktivne mere mogle bi, prema pisanju medija, biti usaglašene u oktobru-novembru, ali njihova priprema svaki put oduzima sve više vremena i praćena je ozbiljnim diskusijama među članicama EU.
Kako je isticao predsednik Rusije Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugovorčna strategija zapadnih zemalja, a njihov osnovni cilj je da se pogorša život miliona ljudi. Ipak, prema rečima šefa države, Moskva mirno prolazi kroz ovaj stalni pritisak, a inicijatori sankcija kažnjavaju sami sebe.
17:32 28.09.2023
Ukrajinske snage gađale su kursko selo Vesjolo u Gluškovskom okrugu, oštećeno je šest kuća, ali nema žrtava, saopštio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt.
Pod vatrom se našlo i belgorodsko selo Šebekino. U napadu nije bilo žrtava, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.
17:18 28.09.2023
Oko 17 časova dežurni sistemi PVO uništili su jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
16:38 28.09.2023
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
RUSIJA
Putin potpisao: Dan ujedinjenja novih regiona sa Rusijom slaviće se 30. septembra
16:37 28.09.2023
Ukrajinski vojnici izvršili su napad u blizini škole i obdaništa kod mesta Aljoški u Hersonskoj oblasti, geleri su probili stakla na prozorima, a povređena je i radnica vrtića, saopštio je šef regionalne vlade Andrej Aleksejenko na svom Telegramu.
Prema njegovim rečima, samo je čudo da niko od dece nije povređen.
13:32 28.09.2023
Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Oružane snage Rusije odbile su dva napada ukrajinske vojske na donjeckom pravcu, protivnik je izgubio gotovo 190 vojnika;
Oružane snage Rusije odbile su tokom prethodnog dana napad ukrajinske vojske na krasnolimanskom pravcu, protivnik je izgubio gotovo 60 vojnika;
Vazduhoplovno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski avion Su-25 na području naselja Torecko u DNR;
Ruska vojska poboljšala je položaje na prvoj liniji fronta i odbila je dva napada Oružanih snaga Ukrajine na području mesta Prijutno u Zaporoškoj oblasti;
Oružane snage Rusije uništile su u kirovogradskoj oblasti 62. arsenal municije Kopnenih snaga Ukrajine;
Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana na južnodonjeckom pravcu gotovo 105 vojnika i 2 oklopna vozila;
PVO Rusije je tokom proteklog dana presrela četiri projektila višecevnog raketnog sistema hajmars i „oljha“ i uništila 26 ukrajinskih dronova;
Oružane snage Rusije uništile su u DNR komandno-osmatrački punkt jedinice 54. Mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
Oružane snage Rusije uništile su na kupjanskom pravcu artiljerijski sistem M777, samohodni artiljerijski sistem M109 „paladin“, haubicu „msta-b“, kao i samohodni artiljerijski sistem „gvozdika“.
13:13 28.09.2023
Britanski ministar odbrane Grant Šaps obećao je tokom posete Kijevu dalju vojnu pomoć Ukrajini,, saopštilo je britansko Ministarstvo.
12:58 28.09.2023
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nalazi se u Kijevu gde je sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim razgovarao o daljoj podršci Alijanse Ukrajini.
12:24 28.09.2023
Ukrajinske snage ispalile su tokom prepodneva više od 50 projektila na sela Staroselje i Terebreno u Belgorodskoj oblasti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala