- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Sajam knjiga: Patrik Beson, Erik Emanuel Šmit, Matijas Enar, Sajmon Sibag Montefjore stižu u Beograd

© Tanjug / Rade PrelićMeđunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 21. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu
Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 21. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Pratite nas
Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 21. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Živele knjige“, a zemlja počasni gost je Francuska, najavili su danas organizatori.
Predsednik odbora Sajma knjiga dramaturg Dušan Kovačević rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini grada da je za jedan od najposećenijih kulturnih događaja u Srbiji i ove godine interesovanje izdavača i čitalaca izuzetno i može se očekivati poseta za pamćenje.

Vera u pisanu reč je trajna

Kovačević je ocenio da će „uprkos raznim katastrofičnim pričama o kraju književnosti“, među sajamskim štandovima biti hiljade posetilaca od sedam do poznih godina, koji će „sa žarom kupovati knjige“:
„Vera u pisanu reč je trajna i nikad neće nestati, uprkos pojavi sve moćnije elektronske tehnologija“, istakao je Kovačević.
Prema njegovim rečima, Francuska je počasni i dragi gost, jer su njena književnost i pisci svetski klasici, a nove knjige iz te zemlje će na sajmu biti posebno dragocene.
„U mom životu svet književnosti se promenio kada sam sa 12 godina pročitao delo 'Gargantua i Pantagruel' Fransoa Rablea i ta priča je za mene od izuzetnog značajna. I ove godine se vidimo na istom mestu i u isto vreme, kao i 65 godina ranije. Vidimo se u oktobru“, poručio je Kovačević, preneo Tanjug.
Koordinatorka projekta Ljiljana Šoškić rekla je da će ovogodišnji sajam biti duži za jedan dan u odnosu na prethodnei da se do sada prijavilo 400 direktnih izlagača iz zemlje i inostranstva.

Francuska misao u svim žanrovima uz pariski šmek

Savetnik za kulturu ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta Stanislas Pjere je istakao da je njegova zemlja počastvovana što je gost na najvećoj srpskoj kulturnoj manifestaciji koja okupi i do 200.000 posetilaca:
„Želimo da predstavimo savremenu francusku misao u svim oblicima, posebno književnost, i to u svim žanrovima, od društvenih nauka do knjiga za decu, uključujući stripove i francuske mange, koji privlače brojnu publiku naročito mladu“.
Prema njegovim rečima, francuski štand na sajmu će imati „pariski šmek i podsetiće na pariski kafe“, jer im je želja da se posetioci osete kao da su u Parizu i Francuskoj.
Pomenuvši kao teme i modu, gastronomiju i sport, povodom Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine, Pjere je dodao da iz Francuske na Beogradski sajam knjiga stiže delegacija u kojoj su Patrik Beson, Matijas Enar, Katrin Kise, Florans Noavil, Erik Emanuel Šmit i drugi.
Umetnička direktorka Sajma knjiga Sanja Milić najavila je da u Beograd dolaze i izraelski pripovedač Etgar Keret, Portugalac Žoao Torda, britanski istoričari pisac Sajmon Sibag Montefjore i književnicu Ketrin Mos.
65. Beogradski sajam knjiga - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
KULTURA
Francuska počasni gost Beogradskog sajma knjiga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala