- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Francuska počasni gost Beogradskog sajma knjiga

© Sputnik / Lola Đorđević65. Beogradski sajam knjiga
65. Beogradski sajam knjiga - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
Pratite nas
Veliko ime savremene francuske književnosti i dobitnik Gonkurove nagrade, Matijas Enar, otvoriće Beogradski sajam knjiga koji se održava od 21. do 29. oktobra. Enar, poznat po delima "Zona", "Busola", "Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima", jedan je od omiljenih pisaca našeg regiona i jedan je od najboljih poznavalaca naše istorije i kulture.
Budući da je Francuska počasni gost ovogodišnjeg Sajma, čitalačka publika će imati priliku da upozna i razgovara i sa drugim poznatim francuskim autorima, poput Erika-Emanuela Šmita, jednog od najprevođenijih i najpoznatijih francuskih pisaca (Jevanđelje po Pilatu, Milarepa, Gospodin Ibrahim i cvetovi iz Kurana) i Patrika Besona, književnika već jako dobro poznatog srpskog publici.
Na Sajmu će gostovati i Katrin Kise, francuska romansijerka poznata po romanima Uživati i Definicija sreće, kao i Toma Piketi, jedan od svetski najpopularnijih ekonomista današnjice i njegova supruga Žilija Kaže, takođe ekonomista, saopštio je Francuski institut.
Posetioci Sajma imaće priliku da upoznaju i Florans Noavil, romansijerku, književnu kritičarku i novinarku, koja će predstaviti biografiju Milana Kundere, dok će Pjer Asulin, francuski pisac, član Akademije Gonkur, predstaviti svoj najnoviji roman Plivač, posvećen čuvenom francuskom plivaču, evropskom šampionu, Alfredu Nakašu.
Mnogi mladi ljubitelji stripa sa nestrpljenjem očekuju Tonija Valentea, izuzetnog mladog strip crtača koga svrstavaju u autore manfre (francuska manga), a kome je serijal Radiant doneo svetsku slavu. Tu će biti i Magali Le Iš , koja je čitaocima sa srpskog govornog područja poznata po ediciji zvučnih knjiga o muzikalnom psu Peci, koje spadaju među najpopularnije dečje knjige na svetu.
Francusku će na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstavljati i Florans Obri, autor romana Crni Titan i Kristel Petikolen - terapeutkinja i stručna savetnica koja se gotovo 30 godina bavi psihološkim problemima ljudi i nudi napredne alate za pomoć u razvoju ličnog potencijala i poboljšanja komunikacija.
Očekuje se i dolazak Izabel Fimejer, francuske novinarke i književnice koja već 25 godina istražuje život i rad čuvene modne kreatorke Koko Šanel i napisala je nekoliko njenih biografija, kao i Danijela Rošfora, francuskog pisca koji je nedavno objavio knjigu Visoka cena o slavnoj teniserki Moniki Seleš.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala