- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Reditelj Boro Drašković otvara 57. Bitef festival

© Foto : Printscreen/Youtube/AgapeBoro Drašković
Boro Drašković - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Pratite nas
Pozorišni i filmski reditelj Boro Drašković otvoriće 4. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 57. Bitef festival, nakon čega će biti izvedena predstava „Deca sunca“ prema delu ruskog klasika Maksima Gorkog, u režiji Mateje Koležnik i produkciji nemačkog teatra „Šaušpilhaus“.
Direktor Bitefa Miloš Latinović je istakao da je Drašković u pozorištu postavio najznačajnija dela: od strarogrčkog pisca Eshila i autora drame apsurda Semjuela Beketa, preko svetskih klasika Vilijama Šekspira, Molijera, Maksima Gorkog, Čehova, Henrika Ibzena, Franca Kafke do srpskih pisaca Radoja Domanovića, Petra Kočića, Danila Kiša.
„Brojni filmovi, predstave i knjige Bora Draškovića više puta su nagrađivani u zemlji i inostranstvu. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1969. režirao je čuvenu predstavu 'Kad su cvetale tikve' po romanu Dragoslava Mihailovića, koja je prema mnogima označila prekretnicu u razvoju naše pozorišne umetnosti u drugoj polovini 20. Veka“, istakao je Latinović na pres konferenciji.
Boro Drašković je sa Mirom Trailović, Jovanom Ćirilovim, Borislavom Mihajlovićem Mihizom, Predragom Bajčetićem, Ljubomirom Mucijem Draškićem, Slobodanom Selenićem, Jovanom Hristićem, Dejanom Čavićem bio član inicijalnog odbora i ujedno član žirija Bitef festivala 1967. godine.
Još četiri puta je Drašković bio član žirija (1974, 1980, 1990, 1996).
„Imamo jednog od poslednjih ljudi koji su osnovali ovu manifestaciju od velikog značaja za naš Beograd i Srbiju, a pre svega je važna za pozorišnu umetnost celog sveta“, naglasio je Latinović.
Bitef festival počinje 3. oktobra prologom kada će publika gledati u Beogradskom dramskom pozorištu moći da pogleda „Božanstvenu komediju“ Dantea Aligijerija u režiji Franka Kastrofa.
Do 10. oktobra u glavnom programu će biti izvedeno još osam predstava, a najbolje će odabrati međunarodni žiri na čelu sa dramaturgom, profesorkom Anom Vukanović.
Pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija“ Bitef će i ove godine prikazati nagrađivane evropske produkcije i hrabre domaće predstave.
Pored autora i autorki svih predstava koje su selektovane za glavni program, na festival stižu gosti iz brojnih pozorišnih metropola, a ovogodišnji Bitef pratiće i desetine inostranih novinara i kritičara iz prestižnih regionalnih i evropskih medija.
Scena iz filma Andergraund - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2023
KULTURA
EKSKLUZIVNO Čuveni srpski reditelj postavlja „Andergraund“ na pozorišnu scenu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala