- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Izvinjenje nije dovoljno, Kanađani treba da se „vakcinišu“ protiv fašizma

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije na mostu u blizini moskovskog Kremlja
Zastave Rusije na mostu u blizini moskovskog Kremlja - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Pratite nas
Veoma je važno da Kanada usvoji lekciju nakon sramote sa odavanjem počasti ukrajinskom nacisti u parlamentu i počne da podržava antifašističke inicijative, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Veoma je važno da zemlja poput Kanade usvojila lekciju nakon sramote koja joj se dogodila, a zatim pokazala svoj stav kada čuje takve inicijative Rusije i da se Kanada solidariše sa tim inicijativama“.
Komentarišući izbor onih kojima se kanadski premijer Džastin Trudo javno izvinio u vezi sa ovim incidentom u parlamentu, portparol je napomenuo da nije najvažnije kome se izviniti, već koliko će biti svesni „ neprihvatljivost ovoga u budućnosti“.
„Mislim da je najvažnije shvatiti da se ovo ne dozvoli u budućnosti i shvatiti deficit znanja u zemlji kao što je Kanada o tako strašnim pojavama kao što su nacizam i fašizam. Sudeći po svemu, nekoliko pokolenja Kanade ništa ne zna o fašizmu. Ova znanja treba usađivati i upravo ih davati kao vakcinu kako se nacizam ne bi ponovio i da bi se ono što se ponavlja – iskorenilo“, naglasio je Peskov.
Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.
Kanadski premijer Džastin Trudo uputio je ranije izvinjenje zbog obraćanja ukrajinskog naciste u kanadskom parlamentu. Trudo je rekao da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.
Prva ukrajinska divizija ili 14. dobrovoljačka pešadijska divizija SS „Galicija“ je bila taktička formacija trupa nacističke Nemačke u kojoj su služili ukrajinski dobrovoljci.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
RUSIJA
Zaharova: Trudo znao za prošlost ukrajinskog naciste
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala