Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Euleks i Kfor su samo „fasada“, na Kosovu i Metohiji vlada zakon džungle

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIKfor
Kfor - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Pratite nas
Niko nije mogao da zabrani Euleksu da bude uključen u istragu kosovske policije i to je čisto „pranje“. Činjenica je da oni prosto nisu želeli da postoje svedoci onoga što je kosovska policija radila u Banjskoj. S obzirom na ponašanje i Euleksa i Kfora, možemo da zaključimo da tamo vlada zakon džungle, smatra politikolog Dejan Vuk Stanković.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da Euleks nije učestvovao u istrazi nakon sukoba u selu Banjska jer je kosovska policija želela da sakrije određene dokaze i istinu - da je hladnokrvno, mučki i brutalno ubila trojicu Srba, ali i da su među njenim redovima bili plaćenici.

Kfor i Euleks su samo fasada

Politikolog profesor dr Dejan Vuk Stanković ima logično objašnjenje zbog čega Euleks nije hteo da se meša u svoj posao.
„Cilj je bio da se ovom policijskom akcijom kosovskih snaga prekorene politički imidž Prištine u odnosu na Beograd jer sve što se do sada dešavalo u Briselu, to jest za neuspeh pregovora govorilo se da je direktni krivac Aljbin Kurti, što bi Zapad teralo da menja svoj odnos prema njemu i Kosovu kao političkom subjektu u smislu da ih pritisne da ono što je potpisano bude i primenjeno. Ovako, posle ove akcije i njene interpretacije u maniru Džejmija Šeja i NATO propagande iz 1999. godine, stvari su se okrenule tako da je Srbija postala krivac za nasilne akte na Kosovu, iako su stvari drugačije“, smatra Stanković.
Samim tim, napominje sagovornik Sputnjika, Euleks se u tom propagandno-političkom mozaiku pokazao funkcionalno nedelotvornim, jer je tako prosto moralo.

Prostor Prištini da okrene priču

„Euleks je dakle svesno izabrao tu ulogu da se tu ne aktivira kako bi kosovska policija agresivnim nastupom u medijima nametnula nesmetano svoju verziju događaja koja kriminalizuje Srpsku listu, srpski narod i breme odgovornosti prebacuje na Srbiju. To u delu međunarodne zajednice dobija na značaju pa čak se prizivaju i sankcije protiv nas,“ kaže Stanković.
Prema njegovim rečima, s obzirom da niko drugi sem kosovske policije nema pravi uvid šta i kako je do svega došlo, ostaje otvoren prostor da se samo nagađa, što Zapadu upravo i odgovara.
„Euleks je svesno ćutao kao što i Miroslav Lajčak svesno ćuti kada je reč o obavezama Prištine, tako da je sve to jedno fingirano stanje jer je u Briselu moralo da dođe do promene slike političkih aktera i promene interpretacije njihove uloge jer do incidenta teško je mogla da se brani pozicija Prištine, što se sada skroz promenilo,“ objašnjava Stanković.

Na KIM vlada zakon džungle

Kako kaže, ovo je prvi osvetnički akt Zapada kojim treba da se pokaže da Beograd ne može da upravlja kosovskim Srbima, drugim rečima, na ovo se može gledati kao na osvetu Zapada zbog našeg stava i nastavka njihove borbe za nezavisno Kosovo. U tom kontekstu, napominje on, ne bi bilo čudno ni da je među kosovskim snagama bilo, kako se tvrdi, i plaćenika koji su učestvovali u kreiranju i realizaciji ovog incidenta.
„Sama pojava plaćeničke vojske pokazuje da ni Kfor ni Euleks ne vode računa o tome ko ima pravo da primenjuje silu na prostoru Kosova i Metohije. A što se tiče toga da li ih je bilo ili nije, ne bi me začudilo da ih je bilo, a ako su bili onda je to opasno i pokazuje da Kfor i Euleks imaju samo „fasadnu“ kontrolu na Kosovu i Metohiji, što znači da tamo vlada zakon džungle“, uveren je Stanković.
Pitanja zašto kosovska policija nije dozvolila učešće Euleksu u istražnoj operaciji u mestu Banjska, i zbog čega nisu prisustvovali istrazi, postavila je ovoj misiji i naša redakcija, ali odgovor nije stigao.
Tzv. kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
SRBIJA
Srbija ima dokaze: Prištinska policija mučki ubijala ranjene Srbe, a sad krije tela stradalih /video/
Tzv. kosovski policajci u selu Banjska - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
SRBIJA
Eparhija raško-prizrenska: Zabrinjavajuće netačne tvrdnje Veslija Klarka o oružju u manastiru Banjska
Policajac tzv. kosovske policije - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Zašto Euleks ne sprovodi istragu o događajima u Banjskoj?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala