Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eparhija raško-prizrenska: Zabrinjavajuće netačne tvrdnje Veslija Klarka o oružju u manastiru Banjska

© AP Photo / Visar KryeziuTzv. kosovski policajci u selu Banjska
Tzv. kosovski policajci u selu Banjska - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Pratite nas
Najnovija izjava penzionisanog američkog generala Vesli Klarka američkim medijima u vezi sa nedavnim događajima na severu Kosova i Metohije duboko zabrinjava zbog netačne tvrdnje da je u manastiru Banjska navodno bilo uskladišteno oružje, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.
Eparhija je u svojim saopštenjima jasno prenela ono što je pronašla i tzv. kosovska policija i Euleks.
Kako se navodi, u objektu koji je van manastirskog kompleksa i koji u trenutku najnovijih dešavanja iguman manastira i bratija nisu bili u stanju da kontrolišu, a u koji su naoružana lica 24. septembra samostalno ušla, kao i u dvorištu manastira, ostavljen je jedan deo oružja i opreme prilikom njihovog povlačenja.
Nakon detaljnog pregleda manastira koji je obavila tzv. kosovska policija i Euleks u prisustvu igumana Danila utvrđeno je da u samom manastiru nije bilo skladišteno nikakvo oružje jer je to suprotno duhovnoj ulozi Crkve koja se protivi svakom vidu nasilja, ističe Eparhija.
Iz Eparhije dodaju da ova proizvoljan izjava penzionisanog američkog generala ne doprinosi izgradnji mira već podstiče širenje netačnih informacija i ugrožava objekte i imovinu Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji.
Srpska Pravoslavna Crkva na Kosovu i Metohiji ostaje vrlo odlučno u svom stavu da se protivi bilo kakvoj vrsti nasilja i sukoba i zato je među prvimaosudila nasilje koje se desilo toga dana na Severu Kosova i Metohije u okolini manastira Banjske. Crkva i ovom prilikom poziva na mir i bezbednost za sve građane,, zaključu je u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala