- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Darku Tuševljakoviću Andrićeva nagrada za zbirku priča „Hangar za snove“

© Sputnik / Lola ĐorđevićBiblioteka
Biblioteka  - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Pratite nas
Andrićeva nagrada za 2022. godinu pripala je Darku Tuševljakoviću za zbirku priča „Hangar za snove", u izdanju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki” iz Sombora, objavila je Zadužbina Ive Andrića.
Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu: dr Branko Vraneš (predsednik), dr Mina Đurić, dr Marko Avramović, nakon što je detaljno razmotrio zbirke pripovedaka i priče objavljene u periodici 2022. Godine.
„Darko Tuševljaković stvara intrigantan i autentičan pripovedni svet, koji obnavlja književne tradicije srpske fantastike. Piščeve distopijske vizije prožete su elementima horora, naučne leksike i filmske tehnike, premda uveliko prevazilaze okvire žanrovske proze. Knjiga 'Hangar za snove' ističe se po liričnosti i ekspresivnosti izraza, bogatstvu imaginacije, duhovitom poigravanju sa horizontom očekivanja čitalaca i smislu za savremenost“, navedeno je u obrazloženju.
U radu žirija za dodelu Andrićeve nagrade za 2022. godinu učestvovali su članovi saradnici žirija, dr Andreja Marić i mr Aleksandar Ćuković.
Nagrada će biti uručena laureatu u Zadužbini Ive Andrića, 10. oktobra, na dan piščevog rođenja, u 11 časova.
Prema testamentarnoj volji Ive Andrića, Zadužbina Ive Andrića je 1976. godine ustanovila Andrićevu nagradu za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.
Pre 20 godina Zoran Živković je za roman „Biblioteka“ dobio „Svetsku nagradu za fantastiku“.  - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
KULTURA
Fantastika se ostvarila: Dostojevski vaskrsnuo baš u trenutku kada je srpski pisac postao – lažov
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala