- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Atomsko oružje uvedeno u ustav: Severna Koreja ozvaničila status nuklearne sile

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceKim Džong Un pored nuklearne bojeve glave hvasan-31
Kim Džong Un pored nuklearne bojeve glave hvasan-31 - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Pratite nas
Severna Koreja je ustavnim amandmanima učvrstila svoju politiku razvoja nuklearnog oružja, a vrhovni lider Kim Džong Un obećao je da će ubrzati proizvodnju nuklearnog oružja kako bi sprečio američke provokacije, izvestili su danas državni mediji iz Severne Koreje.
Vrhovna narodna skupština jednoglasno je usvojila izmene ustava u kojoj se navodi da Severna Koreja „razvija snažno nuklearno oružje kako bi osigurala svoje pravo na postojanje“ i „odvratila od rata“, izvestila je u sredu novinska agencija KCNA, nakon zaključka dvodnevnog sastanka parlamenta.
„Politika izgradnje nuklearnih snaga Severne Koreje postala je trajna kao osnovni zakon države, za koji nikome nije dozvoljeno da ga ne poštuje“, poručio je severnokorejski lider Kim Džong Un obraćajući se parlamentu.
Kim je naglasio „potrebu da se nastavi sa radom na eksponencijalnom jačanju proizvodnje nuklearnog oružja i razvoju sredstava za nuklearni napad i njihovom raspoređivanju u različitim službama“.
On je saopštio da su američke vojne vežbe i raspoređivanje strateških sredstava u regionu ekstremne provokacije.
Kim je pozvao zvaničnike da dalje razvijaju solidarnost sa državama koje se bore protiv SAD, osuđujući trilateralnu saradnju SAD, Južne Koreje i Japana kao „NATO u azijskoj verziji“.
U Južnoj Koreji, Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je da izmene u ustavu pokazuju „snažnu rešenost“ Pjongjanga da ne odustane od svog nuklearnog programa.
„Još jednom naglašavamo da će se Severna Koreja suočiti sa krajem svog režima ako upotrebi nuklearno oružje“, upozorava se u saopštenju Seula.
Ustavni amandman dolazi godinu dana nakon što je Severna Koreja zakonski ozvaničila pravo da koristi preventivne nuklearne udare da bi se zaštitila, potez za koji je Kim najavio da će njen nuklearni status učiniti „nepovratnim“, navodi Rojters.
Američka oklopna vozila Strajker - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
SVET
Severna Koreja optužila Ameriku da pokušava da formira „azijsku verziju NATO-a“
Kim Džong Un i Sergej Šojgu obilaze aerodrom Kneviči - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2023
RUSIJA
Kim Džong Unu prikazan raketni kompleks "kinžal", obišao i fregatu "Maršal Šapošnjikov" /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala