- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Mocart tuče bika – a Srbin daje gol: Odigran derbi na koji se čekalo 18 godina /video/

© AFP 2023 / PATRICIA DE MELO MOREIRAStrahinja Pavlović
Strahinja Pavlović - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
Pratite nas
U istorijskom derbiju Red Bul Salcburga i Austrije Salcburg u strelce se upisao i Strahinja Pavlović, srpski reprezentativac, koji je postigao gol za konačnih 4:0 za ekipu Red Bula. Ovaj derbi je međutim bio mnogo više od rezultata i konačnog epiloga jer je to prvi susret klubova koji su do pre 18 godina bili jedan isti klub.
Na gostovanju Austriji Salcburg, Red Bul opravdao je ulogu favorita, a prvi gol postigao je Amar Dedić već u osmom minutu. Poluvreme je završeno sa ne tako ubedljivih 1:0 pa su fudbaleri protivničkog tima mogli da se ponadaju.
Međutim, Red Bul Salcburg ušao je silovito u drugo poluvreme, Amankva Horson pogodio je u 63. minutu, da bi ponovo zatresao mrežu u 74. minutu. Tačku je stavio srpski reprezentativac Strahinja Pavlović koji je postigao drugi gol od početka sezone.
Ova utakmica je ipak priča o svemu drugom osim o rezultatu jer je pozadina izuzetno zanimljiva, a ako pitate navijače Austrije malo i tužna.
Naime utakmica je kasnila zbog sigurnosnih razloga jer su fudbaleri Red Bula jedva uspeli da se probiju kroz masu navijača, a zatim su ih dočekale spektakularne koreografije domaćeg tima.
Kako bi se razumela koreografija na kojoj Volfgang Amadeus Mocart, čuveni austrijski kompozitor i pijanista violinom tuče bika uz poruku „U Salcburgu sviramo samo violinu“, moramo se vratiti 18 godina unazad.
Kompanija Red Bul je 2005. godine ušla u pregovore sa Austrijom Salcburg kako bi pomogla klubu u kom su očekivali da će to biti finansijka pomoć i da će Red Bul biti samo sponzor kluba. Međutim, ta kompanija želela je da potpuno promeni klub.
Druga boja, drugačiji grb i za kraj drugi naziv, sve je Red Bul želeo da preuzme, a uprkos protestima navijača to se i dogodilo u junu 2005. godine. Tada je Austrija Salcburg postala Red Bul Salcurg, a umesto tradicionalnih ljubičastih boja nametnute su crvena i bela.
Tada se dogodila prava mala revolucija jer su navijači bili toliko ljuti da su odlučili da naprave svoj klub koji će nositi naziv Austrija Salcburg.
„Ta kompanija je uništila veliki deo naših života. Promenili su boje. Izbrisali istoriju. Neko vreme smo pregovarali i uspeli da zadržimo svoju boju, ali samo na štucnama golmana. Ali, mi smo želeli da zadržimo naš klub, našu istoriju i naše boje. A to nije bilo moguće sa ovom kompanijom. Zato smo odlučili da napravimo svoj klub. Iskreno, nismo imali pojma u šta se upuštamo. Ali bilo je i tada i sada – mnogo napornog posla, ali i mnogo zabave“, rekao je Štefan Štubert, član uprave Austrije Salcburg.
Godinu dana posle Red Bulovog preuzimanja u Austriji je nikao novi klub sa starim imenom.
Posle 18 godina stari i novi Salcburg su se sreli u prvom derbiju, a navijači su bili neumorni iako su znali da njihova ekipa mora da se nada pravom čudu, koje se na kraju nije desilo.
Međutim, atmosfera je bila neveorvatna. Osim Mocarta i violine navijači su početkom drugog poluvremena zapalili i ogroman vatromet.
Navijači Rumunije - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
SPORT
Albanac provocira Rumune, a Rumuni se zahvaljuju Srbima: „Istina je samo jedna – Kosovo je Srbija”
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
SPORT
Silovite Srpkinje upisale ubedljivu pobedu za vrh tabele!
UEFA logo - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
SPORT
UEFA dozvolila deci iz Rusije da se takmiče
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala