- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Film „Što se bore misli moje“ srpski kandidat za Oskara

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/PromoFilm "Što se bore misli moje" Milorada Milinkovića
Film Što se bore misli moje Milorada Milinkovića - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
Pratite nas
Film „Što se more misli moje“ reditelja Milorada Milinkovića je srpski kandidat za nagradu „Oskar“, saopštio je Filmski centar Srbije.
„Selekciona komisija za odabir srpskog kandidata za nagradu 'Oskar' Američke akademije filmske umetnosti i nauke je većinom glasova donela odluku da je srpski kandidat za nagradu 'Oskar' za 2023. godinu 'Što se bore misli moje'", navedeno je u saopštenju, koje je preneo Tanjug.
Što se bore misli moje“ je istorijski i politički triler, rađen po scenariju Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića, koji govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića (1823-1868) i događajima koji su mu prethodili.
Kneza Mihaila tumači Dragan Mićanović, dok ostale uloge istorijskih ličnosti igraju Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Nenad Okanović i drugi.
Film je snimljen u produkciji Telekom Srbija i kuće „Bombona“.
Filmski centar Srbije je na osnovu Uputstva o izboru srpskog kandidata za nagradu „Oskar“ Američke akademije uputio poziv domaćim producentima da do 4. septembra prijave igrani, dokumentarni, animirani film.
Kandidatura se podnosila za 96. dodelu „Oskara“, koja je najavljena za 10. mart 2024. godine, u kategoriji za najbolji međunarodni film za 2023. godinu.
Dragan Mićanović kao knez Mihailo - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2023
KULTURA
Misterija atentata koji je promenio Srbiju: Poslednjih sedam dana života kneza Mihaila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala