- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Duša mu pjevala u raju“: Poslednji oproštaj od Jagoša Markovića

© Tanjug / Rade PrelićKomemoracija povodom smrti Jagoša Markovića
Komemoracija povodom smrti Jagoša Markovića - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
Pratite nas
U Crnoj Gori ima jedna izreka- „Duša mu pjevala u raju“. Dušo moja, najosetljivija, pjevaj u raju, i tom pesmom nas dočekaj u radosti i svetlosti! I nema zbogom, tu si!
Ovim rečima se reditelj Boris Liješević oprostio danas od svog prijatelja i kolege Jagoša Markovića, na komemoraciji u Narodnom pozorištu u Beogradu.
Dugim plauzom, na nogama, uz suze, Jagošu Markoviću su odali počast prijatelji, kolege, poštovaoci njegovog dela koji su ispunili Narodno pozorište prisetivši se najznačajnijih predstava ovog jedinstvenog stvaraoca.

U pozorištu je bio i Mocart i Cezar

Kako je jednom prilikom rekao Ljubomir Simović, čije je komade Marković sa velikim uspehom postavio na pozorišnu scenu, Jagoš je uvek video nešto što pre njega nije video niko, stare i poznate stvari otkrivao kao nove i nepoznate:
„On to ne radi samo kao reditelj, jer on u pozorištu i nije samo reditelj. On je u pozorištu sve - on je i glumac, on je ceo ansambl, on je i publika, on je i scena, i loža, i prva, druga i treća galerija, on je i pozorišna biblioteka, on je i četka i boja, i čekić i ekser, i konopci i reflektori, i svila i vatra, i kulisa i zavesa. On je sve to možda samo zato da bi nam kazao da je svet bez ljubavi samo isušeno, slano i jalovo morsko dno, što, opet, nije ništa drugo do ono što o ljubavi u prvoj poslanici Korinćanima kaže apostol Pavle“, istakao je Simović svojevremeno.
© Tanjug / Rade PrelićOproštaj od Jagoša Markovića u Narodnom pozorištu
Oproštaj od Jagoša Markovića u Narodnom pozorištu - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
Oproštaj od Jagoša Markovića u Narodnom pozorištu
Zbog toga je svojim jedinstvenim rukopisom stvarao pozorišna čuda, nabijena energijom, maštom, duhovitošću i višim poetskim istinama, kao autentičan i darovit stvaralac, koji nije podilazio diktatima trendova.
„Došao je iznanada i svojim talentom osvojio pozorište, a onda nas je iznenada i napustio, kao u nekoj svojoj predstavi. Po svom talentu bio je Mocart, ali je bio i Cezar po svim pozorištima koje je osvojio. Kod Jagoša je pozorište bilo strast, do poslednjeg atoma snage, do poslednjeg daha. Jagoševa umetnička duša je sada deo svih nas“, istakao je Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić.
Glumac Nebojša Dugalić Jagoša prepoznaje u jednom od Čehovljevih likova koji „ceo život nije hteo ništa, osim da da sve od sebe“:
„Kada odu tako veliki kakav je on bio, uvek prvo osetim stid što smo ih podrazumevali. Za mene je svaki trenutak sa Jogošem bio neprocenjiv. Jagule, moj dobri, raduj se tamo u zagrljaju Gospodnjem!“.

Možda je ovo samo još jedna pozorišna iluzija

Bio je jedinstven, pun života i zanosa, rekla je direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović:
„Jagoš je mnogo voleo glumce i njega su svi obožavali. Znam da bi želeo da danas svi zajedno slavimo pozorište. Mili moj Jagoše, hvala ti na svemu“.
Prema rečima Dušana Kovačevića, Jagoš Marković je sinonim za pozorište:
„Bio je čudo od dara, koji se pojavljuje retko i ostaje zauvek. Kada mi je prijatelj javio da je Jagoš preminuo, mislio sam da je nesporazum. Možda je ovo samo još jedna pozorišna iluzija, prijatelju moj“.
Beogradsko dramsko pozorište će u Markovićevu čast večeras izvesti njegovo „Divlje meso“:
„Bio je neponovljiv, ostavio je grandiozna dela i onda otišao u večnost. Danas se raskida veza sa svevremenim, jer je veliki Jagoš spajao prošlost, sadašnjost i budućnost“, rekao je direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević.
© Tanjug / Rade PrelićJug Radivojević: Veliki Jagoš je spajao prošlost, sadašnjost i budućnost
Jug Radivojević: Veliki Jagoš je spajao prošlost, sadašnjost i budućnost - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
Jug Radivojević: Veliki Jagoš je spajao prošlost, sadašnjost i budućnost
Ogromno ogledalo u kojem smo se svi ogledali
Boris Liješević je priznao da je zbog Jagoša Markovića postao reditelj:
„Mnogi su išli na prijemne zbog njega, a kasnije sam shvatio da on svako ljudsko biće diže u nebesa i onda uveliča pod mikroskopom i raduje se. Poslao mi je poruku pred gostovanje u Rusiji da će sve biti divno“.
Glumica Radmila Živković, koja igra glavnu ulogu u Markovićevoj predstavi „Gospođa ministarka“ primetila je da je prerano otišao:
„Sa šest-sedam godina već je bio čovek, a kao čovek jedno divno dete. Imao je svoj put, staze, morske struje, putovao je svetlosnim godinama. Jagoš je bio ogromno ogledalo u kojem smo se svi ogledali. Sad je ogledalo puklo. Koliko je Jagoš nosio u sebi, ne može da stane u jedno ljudsko biće. Tužna sam veoma. Danas je Krstovdan, od sada ćemo taj dan posvećivati tebi“.
Jagoš Marković - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2023
KULTURA
Dogovarali smo komad o Milunki Savić: Duško Kovačević otkriva detalje poslednjeg razgovora sa Jagošem
Jagoš Marković - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
KULTURA
Stvarao je pozorišna čuda uvek dosledan svojoj misli: Oproštaj od Jagoša Markovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala