- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova o ostavci kanadskog zvaničnika: Ista sudbina čeka sve one koji podržavaju nacistički ološ

© Flickr / longzijunParlament Kanade
Parlament Kanade - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je skandal sa ovacijama ukrajinskom nacisti u Kanadi, istakavši da je predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota, koji je podneo ostavku, zapravo „žrtveni jarac“ u čitavoj situaciji.

„Od Rota su napravili 'žrtvenog jarca', štiteći Trudoa i njegove saradnike među kojima su, da podsetim, i potomci kolaboracionista iz OUN-UPA*. Zbog nacističkih pozdrava 'Slava Ukrajini', kojima su dočekivali (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenskog, niko se nije izvinio“, prokomentarisala je Zaharova.

Ona je poručila da „ista neslavna budućnost čeka sve one koji širom sveta podržavaju 'Šumsku braću', 'Galičinu', nacističke parade, pristalice Stepana Bandere i drugi nacistički ološ“.

„Juče su me pitali: zašto fašistički izrodi dožive do 98 godina, a njihove žrtve su umrle tako mlade – gde je tu pravda? Ništa neću reći o pravdi, nije na meni da govorim. Ali mogu da pretpostavim zašto je kolaboracionista doživeo 98. – kako bi čitav njegov ugodan život kakav je vodio poslednjih decenija, lažno oduševljenje rođaka i laži kanadskih vlasti završili u sopstvenoj prljavštini“, zaključila je Zaharova.

OUN-UPA* Ukrajinska ustanička armija bila je oružano krilo Organizacije ukrajinskih nacionalista. Proglašena je za ekstremističku organizaciju i zabranjena je u Rusiji.
„Šumska braća“ bile su nacionalističke grupe koje su delovale od 1940-ih do 1950-ih na teritoriji Litvanije, Letonije i Estonije protiv sovjetske vlasti i zalagale se za obnavljanje državne nezavisnosti ovih republika.
Većina njihovih pripadnika prebegla je u partizane nakon oslobađanja Estonije od nacista 1944. godine u nadi da će izbeći kaznu za zločine počinjene tokom nemačke okupacije. Oni su učestvovali u masovnom istrebljenju civila, uključujući Jevreje. „Šumska braća“ organizovala su odrede koji su se borili protiv komunista i terorisali civile odane sovjetskom sistemu.
Galičina – kaznena SS jedinica.
Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.
Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.
Nakon toga je predsednik Donjeg doma parlamenta Kanade Entoni Rota podneo ostavku.
U nastavku pogledajte novo izdanje emisije „Moj pogled na Rusiju“:
Bivši vojnik SS divizije „Galicija“ Jaroslav Hunka (desno) u kanadskom parlamentu. - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
SVET
Epilog skandala sa ukrajinskim nacistom: Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta podneo ostavku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala