- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Epilog skandala sa ukrajinskim nacistom: Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta podneo ostavku

© Tanjug / Patrick Doyle/The Canadian Press via APBivši vojnik SS divizije „Galicija“ Jaroslav Hunka (desno) u kanadskom parlamentu.
Bivši vojnik SS divizije „Galicija“ Jaroslav Hunka (desno) u kanadskom parlamentu. - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
Pratite nas
Predsednik Donjeg doma parlamenta Kanade Entoni Rota saopštio je da podnosi ostavku nakon skandala sa odavanjem počasti bivšem pripadniku SS divizije Jaroslavu Hunki.
„Teška srca obaveštavam članove parlamenta da podnosim ostavku na mesto predsednika Donjeg doma“, saopštio je Rota, obraćajući se u parlamentu.
Kako je precizirao, zvanično napušta dužnost 27. septembra.
Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.
Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.
Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Arkadiuš Mularčik u intervjuu agenciji PAP rekao je da predsednik Donjeg doma kanadskog Parlamenta Entoni Rota mora da podnese ostavku nakon skandala sa odavanjem počasti bivšem pripadniku SS divizije.
U nastavku pogledajte novo izdanje emisije „Moj pogled na Rusiju“:
Vladimir Zelenski i Džastin Trudo - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
SVET
Zapad slavi nacizam: Skandalozne ovacije SS vojniku usred Kanade – Trudo i Zelenski ushićeni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala