- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ambasador: Zelenski nije svestan kome je aplaudirao, ukrajinskog nacistu treba krivično goniti

© Tanjug / Patrick Doyle/The Canadian Press via APVladimir Zelenski i Džastin Trudo u kanadskom parlamentu.
Vladimir Zelenski i Džastin Trudo u kanadskom parlamentu. - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
Pratite nas
Ambasador Poljske u Kanadi Vitold Đelski izjavio je da ukrajinski nacista Jaroslav Hunka, koji je posetio kanadski parlament treba da bude krivično gonjen.

„Ovo je čovek koji je učestvovao u organizaciji koja je napadala Poljake – ne samo vojnike već i civile. Smatram da takvi ljudi ne treba da učestvuju u javnom životu i, verovatno, moraju da odgovaraju za svoja dela“, istakao je Đelski u intervjuu TV CTV.

On je dodao da Hunku treba krivično goniti zbog delovanja SS divizije kojoj je pripadao.
Prema njegovim rečima, on ne može da zamisli da je ukrajinski lider Vladimir Zelenski bio svestan kome je aplaudirao u kanadskom parlamentu.
„To je nemoguće“, naglasio je on.
Ambasador smatra da je izvinjenje kanadskih vlasti nepotpuno, jer u njemu nije bilo reči o nacističkim žrtvama među Poljacima.
Prethodno, zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Arkadiuš Mularčik u intervjuu agenciji PAP izjavio je da predsednik Donjeg doma kanadskog Parlamenta Entoni Rota mora da podnese ostavku nakon skandala sa odavanjem počasti bivšem pripadniku SS divizije.
Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski nacionalisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.
Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.
Anketa
Da li Trudo i Zelenski ovacijama SS vojniku rehabilituju nacizam?
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
RUSIJA
Kremlj: Nacistički zločini ne zastarevaju; Zaharova: Farsa koja vodi globalnoj tragediji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala