- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Nacistički zločini ne zastarevaju; Zaharova: Farsa koja vodi globalnoj tragediji

© Sputnik / Natalья SeliverstovaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pratite nas
Kremlj je ogorčen odavanjem počasti bivšem pripadniku SS divizije u kanadskom parlamentu, to je aljkav odnos prema sećanju, nacistički zločini ne zastarevaju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je da je pozdravljanje ukrajinskog naciste tragična farsa sa globalnim posledicama.
Ovo je nemaran odnos prema sećanju, a ono se mora čuvati kad su u pitanju nacisti, ma koliko godina da imaju, ti zločini nemaju rok trajanja. Ovakva aljkavost, naravno, izaziva revolt, ocenio je portparol.
Peskov je takođe dodao da su zapadne zemlje već odgojile mladi naraštaj koji ne poznaje istoriju Drugog svetskog rata, što može postati uzrok novih manifestacija fašizma.
Znamo da su mnoge zapadne zemlje, uključujući i Kanadu, odgojile mladi naraštaj koji ne zna ko je sa kim ratovao i šta se dešavalo tokom Drugog svetskog rata. Oni ne znaju ništa o pretnji od fašizma. Zbog toga postoji rizik da će se fašizam pojavljivati čas tamo, čas ovamo. Trenutno vidimo kako on praktično pokušava da ustane na noge u centru Evrope, u Ukrajini, protiv čega i vodimo nepomirljivu borbu, zaključio je portparol.

Zaharova: Tragična farsa

Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova smatra da je situacija oko pozdravljanja naciste u parlamentu Kanade farsa, koja će se završiti tragedijom svetskih razmera.
Ceo zapadni svet sada uzvikuje te nacističke povike, kao što znate, slaveći one heroje koji su bili kolaboracionisti, a to će se okončati tragedijom svetskih razmera. Sada je to farsa u kojoj koliko juče kanadski parlament aplaudira saučesniku nacista, zločincu. Za sada je to tragična farsa, ali sve vodi globalnoj katastrofi i tragediji, jer se svet igra sa (ukrajinskim liderom Vladimirom) Zelenskim, rekla je Zaharova za TV Rusija24.
Prethodno, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski nacionalisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.
Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota.
Jaroslav Hunka, bivši pripadnik SS jedinice Galicija, u kanadskom parlamentu - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
SVET
Poljska traži izvinjenje zbog odavanja počasti ukrajinskom nacisti u kanadskom parlamentu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala