- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska traži izvinjenje zbog odavanja počasti ukrajinskom nacisti u kanadskom parlamentu

© AP Photo / Patrick DoyleJaroslav Hunka, bivši pripadnik SS jedinice "Galicija", u kanadskom parlamentu
Jaroslav Hunka, bivši pripadnik SS jedinice Galicija, u kanadskom parlamentu - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pratite nas
Poljska se nikada neće složiti sa pravdanjem nacista i očekuje izvinjenje zbog pozivanja i odavanja počasti u kanadskom parlamentu starijem ukrajinskom nacisti koji je služio u SS trupama, izjavio je poljski ambasador u Kanadi Vitold Dzelski.
„Rukovodstvo Kanade i Ukrajine je 22. septembra u Donjem domu parlamenta aplaudiralo pripadniku SS divizije ‘Galicija’, ozloglašene ukrajinske vojne jedinice iz Drugog svetskog rata, koja je odgovorna za ubistvo hiljada Poljaka i Jevreja. Poljska, Najbolji saveznik Ukrajine, nikada neće pristati da pravda takve kriminalce! Kao ambasador Poljske u Kanadi, očekujem izvinjenje“, napisao je Dzelski na svojoj stranici na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter).
Na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski nacionalisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.
Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i kanadski premijer Džastin Trudo u parlamentu Kanade u Otavi - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
SVET
Bez izvinjenja kanadskog premijera zbog ovacija ukrajinskom SS veteranu; Rusija: Sramota za Kanadu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala