- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bez izvinjenja kanadskog premijera zbog ovacija ukrajinskom SS veteranu; Rusija: Sramota za Kanadu

© AP Photo / Patrick DoyleUkrajinski predsednik Vladimir Zelenski i kanadski premijer Džastin Trudo u parlamentu Kanade u Otavi
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i kanadski premijer Džastin Trudo u parlamentu Kanade u Otavi - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pratite nas
Premijer Kanade Džastin Trudo nije preuzeo odgovornost niti se izvinio što je u kanadski parlament pozvan bivši vojnik SS divizije „Galicija“ Jaroslav Hunka, koga su tom prilikom pozdravili svi okupljeni, uključujući i Trudoa i ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog koji je boravio u poseti toj zemlji.
Trudo je izjavio je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu znali da je bivšeg SS vojnika u kanadski parlament pozvao predsednik Donjeg doma Entoni Rota.
Premijer Kanade je pozdravio Rotino izvinjenje.
„On je postupio ispravno. Ni kabinet premijera ni ukrajinska delegacija nisu ranije bili obavešteni da će Hunka biti pozvan ni pozdravljen“, izjavio je Trudo povodom incidenta koji se dogodio prošlog petka.
Trudo je istakao da njegova zemlja nastavlja da podržava slobodnu Ukrajinu i da je ponosna što je mogla da ugosti Zelenskog“.
Svu krivicu za skandalozni incident preuzeo je predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota koji je i predstavio ukrajinskog SS veterana okupljenima. Oni su ga, uključujući Trudoa i Zelenskog, pozdravili ovacijama. Rota je predstavio Hunku kao „borca za ukrajinsku nezavisnost protiv Rusa tokom Drugog svetskog rata“.

Rusija će preduzeti zvanične korake

Ruski ambasador u Kanadi Oleg Stepanov izjavio je ovim povodom da Moskva zahteva od Otave objašnjenje zbog pozivanja i odavanja počasti veteranu SS divizije „Galicija“ u kanadskom parlament tokom posete Zelenskog.
On je istakao da će ambasada preduzeti odgovarajuće zvanične korake.
Note će, prema rečima Stepanova, u ponedeljak biti upućene Ministarstvu spoljnih poslova i kabinetu šefa Vlade, sa ličnim pismima priloženim ministarki spoljnih poslova Melani Žoli i premijeru Džastinu Trudou.

Ambasador je naglasio da nema iluzija povodom reakcije kanadskih vlasti, koja je, prema njegovim rečima, postala „gnezdo za nacističke zločince“.

Stalni predstavnik Rusije u Beču Mihail Uljanov nazvao je situaciju sramotom za Kanadu.
Prethodno, agencija AP prenela je da je Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozdravio bivšeg vojnika SS divizije „Galicija“ u kanadskom parlamentu.
Na jednoj od fotografija tokom govora Zelenskog, na kojoj on pokazuje stisnutu pesnicu u vidu pozdrava prema publici, a pored njega stoji kanadski premijer Trudo, napisano je: „Zelenski i Trudo pozdravljaju prisutnog u kanadskom parlamentu Jaroslava Hunka, koji je služio u Prvoj ukrajinskoj diviziji tokom Drugog svetskog rata“.
Prva ukrajinska divizija ili 14. dobrovoljačka pešadijska divizija SS „Galicija“ je bila taktička formacija trupa nacističke Nemačke u kojoj su služili ukrajinski dobrovoljci.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
RUSIJA
Putin: Zapad na čelo Ukrajine postavio Jevrejina koji prikriva nacizam
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala