- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Ušli smo u „vruću“ energetsku jesen – neizvesno šta nam donosi zima | Energija Sputnjika

© Fotolia / Tarasov_vlNaftna bušotina
Naftna bušotina - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
Pratite nas
Cena nafte na svetskim berzama se smiruje, manjak dizela na tržištu biće, verovatno, manji problem posle odluke Rusije da ublaži zabranu izvoza ovog goriva. U ovom zamešateljstvu juče je vest bila da je prirodni gas na holandskoj berzi TTF poskupeo za skoro 10 odsto, na 44,7 evra za megavat-sat.
To je, kako izveštavaju svetske agencije, nivo koji se bliži petomesečnom maksimumu.
Isto toliko, 10 odsto, poskupeće i gas u Srbiji od 1. novembra.
Pored mnogih faktora, uglavnom geopolitičkih, na cene „crnog zlata“ i „plavog energenta“ poprilično utiču odluke velkih centralnih banaka, koje, podizanjem kamatnih stopa i drugim administrativnim merama pokušavaju da ublaže efekte ekonomske krize sa kojom je svet suočen već godinama.
Mada običan čovek veruje da Rusija, jedan od tri najveća izvoznika sirove nafte na planeti „pliva“ u naftnim derivatima treba reći da je ova zemlja privremeno zabranila izvoz dizela kako bi osigurala snabdevanje domaćeg tržišta i obuzdala cene u vreme žetve. Kremlj je, inače, zabranio i izvoz benzina ali to, izgleda, ne utiče značajnije na eropsko tržište, koje je u problemu jer je godinama unazad smanjivalo u svojim rafinerijama (neke su i zatvorene) proizvodnju dizela.
Ključni faktori za one koji najavljuju poskupljenja i nafte i gasa zapravo je približavanje zime i pojačana potražnja za derivatima na severnoj hemisferi. A to kakva će biti zima – blaga ili će „pokazati zube“ sigurno će uticati na cene energenata, pogotovo prirodnog gasa.
Analitičari, koji iz raznoraznih skrivenih interesa vole da uoči nove godine prognoziraju „skok“ cene sirove nafte na više od 100 dolara sada se takmiče u navođenju uzroka, kako kažu, sigurnih poskupljenja. Zanimljivo je da se u tim prognozama ne pominje, na primer, to što je Azerbejdžan prošle nedelje napao nekoliko gradova u regionu Nagorno-Karabaha na Kavkazu.
A tih dana smo, na primer, čitali da je nama susedna Hrvatska povećala uvoz sirove nafte baš iz Azerbejdžana, da te količine prevazilaze njihove potrebe i da naftu reeksportuju u Mađarsku.
Globalni uticaji svih ovih činilaca toliko su nepredvidljivi da je jedino sigurno da će po pitanju cena energenata ovo biti „vruća jesen“ a da je zima neizvesna.
Ne treba, takođe, sumnjati da će države donositi svoje interne ili kolektivne odluke (EU raspisuje novi krug zajedničke nabavke prirodnog gasa, na primer). Kod nas u Srbiji, gde je najavljeno povećanje akcize od 1. oktobra za sada je sigurno da će naftni derivati poskupeti. Mada, država konstantno produžava važenje uredbe kojom određuje maksimalne cene benzina i dizela, pa se, ipak, ne treba poskupljenja plašiti unapred. Jer, i ovako je dizel na pumpama u Srbiji među najskupljima u regionu.
O ovoj temi sa Jelicom Putniković razgovara stručnjak za energetsku bezbednost, profesor doktor Petar Stanojević.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Energija Sputnjika, 26.09.2023.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala