- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki novinar otkrio šta je bio stvarni cilj eksplozija na gasovodima „Severni tok“

© AP Photo / Swedish Coast GuardCurenje gasa na gasovodu "Severni tok 2" u vodama Švedske
Curenje gasa na gasovodu Severni tok 2 u vodama Švedske - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
Pratite nas
Američki novinar Simur Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, objavio je da eksplozije na gasovodima „Severni tok“ nisu bile povezane sa Ukrajinom, već da je cilj bio da se izbegne uticaj Rusije na Nemačku.
„Administracija predsednika Bajdena uzela je u razmatranje 'Severni tok' jer je to bio jedini gasovod kojem smo mi, Amerikanci, mogli da imamo pristup, a posle smo mogli da negiramo umešanost u diverzije“, naveo je on, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.
Bajdenova administracija je donela odluku o diverzijama strahujući da će izgubiti uticaj na Nemačku i zapadnu Evropu zbog isporuka jeftinog gasa iz Rusije.
Kako je rekao, pozivajući se na izvore, pripreme za eksploziju u Baltičkom moru u organizaciji eksperata pomorskih snaga SAD trajale su nekoliko meseci.
Herš je takođe naveo i da nikakve važne informacije o misiji u SAD nisu unošene u kompjuter, te da su američke vlasti sakrile tragove učešća Amerikanaca u terorističkom napadu na gasovode.
Izveštaji o operaciji u Norveškoj podnosili su se isključivo preko šefa CIA, koji je bio u kontaktu sa onima koji su planirali teroristički napad i sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.
„Rukovodstvo CIA razmatralo je nejasne instrukcije Bajdena u vezi sa uništavanjem gasovoda kao 'strateški korak u pravcu trećeg svetskog rata'“, navodi novinar.
On takođe navodi da je nemački kancelar Olaf Šolc bio upoznat sa planovima američke administracije za diverzije na gasovodima u slučaju početka specijalne operacije u Ukrajini.
Nakon dizanja gasovoda u vazduh svi dokumenti o operaciju su uništeni, navodi se u materijalu.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
RUSIJA
Godina dana od napada: Rusija traži sednicu SB UN o eksplozijama na gasovodima „Severni tok“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala