- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Godina dana od napada: Rusija traži sednicu SB UN o eksplozijama na gasovodima „Severni tok“

© AP Photo / Danish Defence CommandMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u vodama Danske
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pratite nas
Pre godinu dana dogodili su se teroristički napadi na gasovode „Severni tok“ i „Severni tok 2“. S tim u vezi, Rusija je zatražila da se 26. septembra održi sednica Saveta bezbednosti UN. Iz Nemačke već stižu zahtevi da se šteta na gasovodima otkloni uoči predstojeće zime.

Šta se desilo

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Kompanija „Nord strim AG“ je 27. septembra 2022. izvestila o „neviđenom uništenju“ koje se dogodilo „na tri kraka morskog gasovoda ‘Severni tok’ i ‘Severni tok 2’“ i da je neviđena vanredna situacija na gasovodima kao i da se rokovi popravke ne mogu proceniti.
Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.

Verzije događaja

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 12. oktobra 2022. nazvao incident „aktom međunarodnog terorizma“.
„Nema sumnje da je ovo akt međunarodnog terorizma, čija je svrha podrivanje energetske bezbednosti celog kontinenta“.
Američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš objavio je 8. februara svoju vezriju istraživanja o eksplozijama na gasovodima, u kojoj je, pozivajući se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod cevovoda u junu 2022. godine postavili američki vojni ronioci pod velom vojnih vežbi „Baltops“, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci. Prema navodima Herša, odluku o operaciji odobrio je predsednik SAD Džozef Bajden.
Vladimir Putin se 25. marta 2023. u intervjuu za televiziju „Rusija 24“ u potpunosti složio sa zaključcima američkog novinara Simora Herša o umešanosti američkih obaveštajnih službi u podrivanje gasovoda „Severni tok“.
On je dodao da su ruski stručnjaci za eksplozive, nakon proučavanja fotografija, zaključili da je predmet pronađen na spoju dve cevi „možda antena za prijem signala iz vazduha ili iz svemira, za pokretanje eksplozivne naprave“, kao i da je danska strana o tome obaveštena.
Paralelno sa tim, nemački mediji periodično izveštavaju o ukrajinskom tragu u slučaju eksplozija na gasovodima. Prvu verziju o ukrajinskim diverzantima-amaterima, koji su se na jahti „Andromeda“ približili „Severnom toku“ oglasili su nemački državni televizijski kanali i list „Cajt“. Ovu priču potom su ponovile stotine zapadnih medija.

Inicijativa da se popravi gasovod

Premijer nemačke savezne države Saksonije Mihael Krečmer izjavio je 27. avgusta da je potrebno popraviti oštećeni gasovod. Prema njegovim rečima, to će pomoći da se obezbedi snabdevanje zemlje energentima za 5-10 godina.
Rusija je u martu 2023. predložila nacrt rezolucije Savetu bezbednosti, u kojoj je pozvala sve zemlje, uključujući Dansku, Švedsku i Nemačku, da rade zajedno sa komisijom UN u istrazi diverzije na „Severnim tokovima“.
Koautor ruskog nacrta rezolucije bila je Kina. Savet bezbednosti UN nije prihvatio rusku rezoluciju o formiranju komisije za istraživanje eksplozija na gasovodima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala