- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Umro „poslednji kum“ sicilijanske mafije

CC0 / / Mafija
Mafija - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pratite nas
Jedan od vođa sicilijanske mafije Mateo Mesina Denaro, preminuo je u bolnici L'Akvila, gde je bio na lečenju od avgusta.
Denaro je uhapšen 16. januara, nakon 30 godina bekstva, a u vreme hapšenja bolovao je od raka debelog creva, prenosi Rojters.
Kako se njegovo stanje pogoršalo poslednjih nedelja, prebačen je iz zatvora sa maksimalnim obezbeđenjem u bolnicu, ali nije tražio medicinski tretman.
Lekari su prestali da mu daju hranu nakon što je u petak proglašeno da je u nepovratnoj komi.
Denaro je osuđen za brojne zločine, uključujući učešće planiranja ubistva tužilaca Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine, što je dovelo do obračuna države Italije protiv sicilijanske mafije.
Pored toga, on se smatra odgovornim za bombaške napade u Rimu, Firenci i Milanu 1993. godine u kojima je ubijeno 10 ljudi, kao i za pomaganje u organizaciji otmice Đuzepea Di Matea (12), kako bi pokušao da odvrati dečakovog oca od svedočenja protiv mafije.
Dečak je držan dve godine, a zatim ubijen.
Italijanska štampa naziva Denara „poslednjim kumom“ mafije, a veruje se da nakon hapšenja u januaru nije dao nikakve informacije policiji.
Denaro je rođen u jugozapadnom sicilijanskom gradu Kastelvetrano 1962. godine, a sa 15 godina već je nosio pištolj i bio član mafije, a prema policijskim izveštajima, sa 18 godina izvršio je prvo ubistvo.
Klan Kastelvetrano je bio u savezu sa Korleonezima, predvođenim Salvatoreom „Zveri“ Rinom, koji je postao neprikosnoveni „šef šefova“ (capo di tutti capi) sicilijanske mafije, poznate kao Koza Nostra (Naša stvar).
Denaro je svojevremeno tvrdio da je ubio dovoljno ljudi da napuni groblje, mediji navode da je sa drugim mafijašima komunicirao preko šifrovanih poruka ispisanih na papirićima, a koje su dostavljali njegovi glasnici.
Denaro je nestao u leto 1993. i postao najtraženija osoba u Italiji. U godinama koje su usledile intenzivno se za njim tragalo.
Na kraju je ustanovljeno da je boravio nedaleko od svoga rodnog grada Kastelvetrana. Dugogodišnjim prisluškivanjem članova njegove porodice i prijatelja, policija je na kraju došla do Denara i uhapsila ga u privatnoj klinici u Palermu gde je došao na redovni lekarski pregled.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala