- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador objasnio zašto se Danska boji istrage o diverziji na „Severnim tokovima“

© AP Photo / Swedish Coast GuardSeverni tok
Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pratite nas
Danska se verovatno boji da će u slučaju zajedničke istrage terorističkih akata na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ Rusija otkriti okolnosti koje mogu naštetiti saradnji Daske sa SAD ili isporukama oružja Ukrajini, izjavio je za Sputnjik uoči prve godišnjice od incidenta na gasovodima ambasador Rusije u Kopenhagenu Vladimir Barbin.
„U kontekstu različitih i protivrečnih verzija o mogućim organizatorima diverzija u medijima, ovaj motiv izaziva mnoštvo pitanja. Ne izražava li ovakav stav danskog tužilaštva postojanje bojazni u Kopenhagenu da ruska strana može saznati nešto što će stvoriti rizike po saradnju Danske sa SAD u oblasti bezbednosti ili isporuke oružja Danske Ukrajini?, rekao je diplomata.
U pisanom odgovoru na zahtev Sputnjika diplomata je odgovorio da, kao i ranije, nema interakcije Rusije i Danske u istrazi o eksplozijama na gasovodima.
Tužilaštvo Danske objašnjava odbijanje saradnje time da ispunjenje zahteva ruskih vlasti „može ugroziti nacionalnu bezbednost Danske“.
Ambasador nije isključio da je to razlog potpuno zatvorenog toka istrage terorističkih akata na „Severnim tokovima.
Prema njegovim rečima, Kopenhagen je odbio ne samo zajedničku istragu eksplozija na gasovodima sa Moskvom, već i ispunjavanje većine zahteva za pravnu pomoć po tom pitanju.
On je precizirao da je Generalno tužilaštvo Rusije dobilo odgovor na samo jedno pitanje: u junu je dansko tužilaštvo saopštilo da je predmet cilindričnog oblika koji je u februaru otkrila kompanija „Nord Strim AG2“ izvučen sa dna Baltičkog mora i identifikovan kao prazna iskorišćena bova za dim.
Barbin je poručio da će Moskva, oslanjajući se na međunarodno pravo i postojeće diplomatske mehanizme, nastaviti da zahteva sprovođenje svestrane, transparentne i nepristrasne istrage o diverzijama na „Severnim tokovima“.
On je precizirao da će posebna pažnja i nadalje biti posvećena praćenju istrage u medijima, uključujući strane.
Ranije je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da Nemačka, Danska i Švedska nisu informisale Moskvu o istrazi na „Severnim tokovima“.
Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.
Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
RUSIJA
Nemački mediji: Izvori potvrđuju ukrajinske tragove u eksplozijama na „Severnom toku“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala