- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemački mediji: Izvori potvrđuju ukrajinske tragove u eksplozijama na „Severnom toku“

© AP Photo / Danish Defence Command via APMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok"
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Pratite nas
Izvori koji su upoznati sa istragom eksplozija na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ potvrđuju ranije navode medija da tragovi vode u Ukrajinu i navode da nema činjenica koje bi potvrđivale krivicu Rusije, saopštili su nemački mediji „ZDF“ i „Špigl“.

„Pojavljuje se sve više dokaza da bi iza napada na gasovod 'Severni tok' mogli da stoje kriminalci povezani sa Ukrajinom. Federalno tužilaštvo zvanično nastavlja istragu. Međutim, prema informacijama 'ZDF Frontal' i 'Špigl', osobe koje su upoznate sa tokom istrage smatraju da su tragovi koji vode u Ukrajinu posebno ubedljivi. Nema pouzdanih dokaza da su osumnjičeni iz Rusije“, piše „ZDF“.

Ističe se da istraga i dalje povezuje eksplozije na gasovodima sa jahtom „Andromeda“.
„Saopšteno je da se grupa nalazila u Ukrajini i pre i posle eksplozija u Baltičkom moru. Na to su ukazivali tehnički podaci koje su operativci uspeli da analiziraju. 'ZDF' i 'Špigl' su to saznali od obaveštajnih službi“, ističe „ZDF“.
Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.
Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.
Curenje gasa na gasovodu Severni tok 2 u vodama Švedske - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
RUSIJA
Mediji: Ukrajina digla u vazduh „Severni tok“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala