- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Ukrajina digla u vazduh „Severni tok“

© AP Photo / Swedish Coast GuardCurenje gasa na gasovodu "Severni tok 2" u vodama Švedske
Curenje gasa na gasovodu Severni tok 2 u vodama Švedske - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
Pratite nas
Holandska vojno-obaveštajna služba (MVID) znala je još u junu 2022. godine za nameru ukrajinskih vlasti da sprovedu operaciju dizanja u vazduh gasovoda "Severni tok" i "Severni tok 2", javila je holandska televizija Nederlandse Omrup Stihting (NOS).
Rezultati istrage televizije, sprovedene u saradnji sa nemačkim listom Cajt i televizijom ARD, pokazuju da je ova obaveštajna služba još u junu 2022. dobila informaciju „iz izvora u Ukrajini” da vlasti bivše sovjetske republike pripremaju realizaciju plana za miniranje gasovoda. Događaji u septembru 2022. godine navodno su se „razvijali upravo prema scenariju koji je postao poznat“ holandskoj obaveštajnoj službi, ističe kompanija.
Kako se navodi, holandska služba je odmah prenela dobijene informacije kolegama iz američke Centralne obaveštajne agencije (CIA). Autor publikacije takođe navodi, pozivajući se na izvore, da je ova informacija preneta i premijeru Marku Ruteu, ministarki odbrane Kaisi Olongren i holandskom ministru spoljnih poslova Vopke Hoekstru.
Predstavnici obavještajne službe i vlade Holandije odbili su da komentarišu ovu informaciju.
Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.
Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala